‹ Opgravingen in SichemStenen in een weide ›
Maria is onze moedergodin (?)
Gepubliceerd op 24-07-2011

In de Rooms Katholieke kerk heeft de persoon Maria altijd al een vooraanstaande plaats ingenomen, maar de laatste tijd lijkt het erop dat ook in Protestantse kerken Maria steeds belangrijker wordt. Op protestant.nl stond een interview van Jos van Oord met Ingelies Vermeulen waar deze suggereert dat Maria onze moedergodin is.

‘Maria brengt zoveel goeds met zich mee aan tradities, gebeden en liederen. Dat kan alleen maar bijdragen aan spiritueel geloven,’ zegt Jos van Oord. ‘De nieuwe spirituele gelovige mens zoekt mystiek, contemplatie, devotie en inkeer. Maria kan daarbij helpen. In een kapel in Maastricht zag ik mensen totaal tot inkeer komen voor een veelkleurig beeld van Maria. Zelf geef ik de voorkeur aan een sobere versie, maar die beelden spreken veel mensen aan.

Het is opvallend dat terwijl Maria altijd verwijst naar God (cf. Lukas 1:46), moderne (feministische) theologen hieraan voorbij willen gaan en Maria als de vrouwelijke tegenhanger van God wil zien. In plaats van de Bijbel als basis te nemen voor hun geloof zoeken ze hun spiritualiteit liever in de mystiek of in een zichtbaar iets als een veelkleurig beeld dat door mensen is gemaakt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit soort zoektochten leiden tot een nieuw niet christelijk geloof, waarbij het gevaar zeer groot is dat (het beeld) Maria de plaats inneemt van Jezus. Op een discussieforum las ik zelfs de opvatting "God via Maria", wat een drogreden is daar in de Bijbel door Jezus zelf wordt gezegd "Ik ben de Weg, en de Waarheid, en het Leven. Niemand komt tot den Vader, dan door Mij." (Johannes 14:6)

Het is dan ook belangrijk, zoals ik al eerder zei, de Bijbel als basis te nemen en dit soort nieuwerwetse ideeën daaraan te staven. Alleen dan kun je toetsen of iets christelijk is of niet.


Tags: Christendom, Maria, Pseudo-religie, Religies
Gerelateerde onderwerpen: Christendom

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs