‹ Bijbelquiz (91)Een complot tegen Israël (5) Hagrieten ›
Redenen voor christenvervolging #3 Ideologische verschillen
Gepubliceerd op 09-10-2011

In deze serie over redenen voor christenvervolging wil ik een paar redenen noemen waarom christenen vervolgt worden. Dit doe ik geenszins om de vervolgers goed te praten. Maar we kunnen er denk ik wel wat van leren.

Ook in dit artikel kunnen we teruggrijpen naar Noord-Korea. Deze communistische staat kan deze ideologie niet helemaal rijmen met het "Westerse" christendom. Hoewel het natuurlijk al niet klopt dat het christendom alleen westers is, is het ook opvallend dat het communisme blijkbaar niet te rijmen is met het Christendom.

Karl Kautsky heeft hierover een boek over geschreven. Hij vond namelijk dat het christendom het ultieme voorbeeld was voor de marxistische heilstaat.

Hoewel dit punt na de jaren '60 volledig in vergetelheid is geraakt in Nederland heeft hij zeker een punt gehad. De vroege kerk deelde namelijk ook alle bezittingen. Natuurlijk was de kerk niet zo materialistisch als het huidige communisme, en zijn er nog vele andere verschillen op te noemen.

Toch blijft het opvallend dat communistische staten het christendom niet verdragen. In het geval van Noord-Korea speelt enorm mee dat zij het christendom westers vinden, maar dit was in de Sovjet-Unie zeker niet zo. Stalin begon in 1929 religieuze groeperingen te vervolgen, omdat ze propaganda verkondigden. Hierdoor werd het verboden om Bijbels en pamfletten te verspreidden.

Stalin was namelijk de enige die mocht propaganderen vond hij zelf.

Hoewel propaganda natuurlijk niet direct bij het communisme hoort, was dit voor Stalin, en later ook anderen, toch een reden om de vervolgingen te starten.

Marx zelf was ook niet positief over het religie. Hij noemde het namelijk ‘opium van het volk’, waarmee hij doelde dat religie de harde werkelijkheid verzachtte en dat men uiteindelijk niet meer zonder kon.

Marx wilde dus niet directe christenvervolging, maar zijn theorie heeft hier zeker invloed op gehad.


Tags: Achtergronden Christenvervolging, Christenvervolging
Gerelateerde onderwerpen: Christenvervolging

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs