‹ Kerken: Mariakerk, DidamDood aan de muggen... ›
Een complot tegen Israël (7) Vernietiging als een bosbrand
Gepubliceerd op 12-10-2011

In onze kleine minireeks over Psalm 83 (hier deel 1, 23, 45 en 6) vandaag aandacht aan vers 15 waarin de dichter God oproept om de vijanden te vernietigen als een bosbrand.

De tekst wordt door de meeste vertalingen als volgt weergegeven "Zoals vuur een woud verbrandt, zoals de vlam de bergen verzengt," (HSV). Kleine verschillen zijn de NBV die nadruk legt op de "snelheid" waarmee zo'n bosbrand om zich heen grijpt. Daarnaast wordt aandacht gegeven in de NBG51 dat de bergen in een "laaiende gloed" worden gezet, de NBV de "bergen verschroeien" of de Groot Nieuws "het groen op bergen verbrandt". De tweede optie die de Kanttekeningen geven "Of versta, de zwavelbergen die ook zelf branden" is niet waarschijnlijk, want de meeste bossen in Israël groeien op de bergen en het is logisch dat daarop wordt gewezen.

Hoe ernstig zo'n bosbrand kan zijn bleek uit de recente branden in het Karmelgebergte in 2005 en 2010. Binnen de kortste keren stonden grote gebieden in brand en verschillende reddingswerkers en burgers werden verrast en kwamen klem omdat de wegen vrij smal zijn en de enige manier om uit zo'n gebied te ontsnappen.

Interessant is dat in het vorige vers wordt gesproken over "Mijn God, maak hen als een werveldistel, als stoppels voor de wind." (NBV) met de werveldistel wordt de Akoub bedoeld, die in de zomer snel verdord en door de wind wordt opgenomen net als de stoppels of het kaf in het tweede gedeelte van het vers. Ook dit slaat duidelijk op het soort bossen die in Israël voorkomen. Want wij denken bij bossen altijd aan een gebied met hoge bomen, maar in veel gebieden van Israël bestaan de bossen uit lage bomen en struikgewas waar de Akoub en andere distelsoorten welig tieren. In de zomer is dit een zeer droog gebied en bliksem kan dan snel een brand veroorzaken. Vandaar dat in vers 16 staat "laat zo uw storm hen voortjagen, uw wervelwind hen verwarren." (NBV) De Staten Vertaling heeft "onweer" wat erop wijst dat het bliksemt en de "wervelwind" laat zien hoe de vlammen draaiend hun weg zoeken in het bos.


Tags: Bossen, Psalmen, Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij