‹ Een missend jaar...Christenvervolging ›
Ondersteun mij met flessen...
Gepubliceerd op 17-11-2011

Ondersteunt gijlieden mij met de flessen, versterkt mij met de appelen, want ik ben krank van liefde.

Hooglied 2:5 (SV)

Had ik gisteren geschreven dat de geliefden uit Hooglied naar het wijnhuis gingen, vandaag de volgende tekst waar weer een paar leuke dingen in staan. Bijvoorbeeld het woord "flessen" zoals dat in de Statenvertaling staat, is in moderne vertalingen weergegeven met "rozijnenkoeken". Het Hebreeuwse woord ăšîšwōṯ verwijst naar een dure delicatesse van gedroogde en samengeperste druiven. en werden in het oude Midden-Oosten gebruikt als cultische offers bij de vele vruchtbaarheidsriten (cf. Jes. 16:7; Hos. 3:1). In het oude Israël werden ze gegeten tijdens feestelijke vieringen  (2 Sam. 6:19; 1 Kron. 16:3) en werd gezien als verbetering van de seksuele vruchtbaarheid. De reden waarom de Statenvertaling het met "flessen" heeft vertaald is mij niet duidelijk, uit de Kanttekeningen blijkt duidelijk dat zij dachten aan flessen wijn.

Het tweede gedeelte waarin de persoon versterkt moet worden met appelen is ook een aardige, want gaat het hier wel om appels. Want deze zijn pas vrij laat in de geschiedenis gecultiveerd en waren daarvoor zure krengen die niet te eten waren. De bekende bioloog Tristram denkt dan ook dat met tappûach de Abrikoos (Prunus armeniaca) wordt bedoeld. Hij baseert zich op Hooglied (2:3-5;7:8) waar wordt gesproken dat de vrucht van de boom zeer zoet smaakt en een heerlijke reuk verspreid. Hij betoogd dat de appelboom minder zoet is en lang niet zo sterk ruikt als de abrikoos, bovendien voert hij als argument aan dat de appelboom oorspronkelijk niet voor kwam in Israël en om die reden is het volgens hem logisch dat het om een andere boom moet gaan zoals de abrikoos. De biologen Harold N. en Alma L. Moldenke ondersteunen deze theorie van Tristram door te stellen dat de appel zoals wij die tegenwoordig kennen pas recentelijk door selectie en cultivatie zo smakelijk is geworden.

Maar waarom moet je versterkt woorden door een abrikoos, nu wil het geval dat deze vroeger als een afrodisiacum werd gezien en past om die reden volledig in dit vers, zoals het laatste stuk duidelijk maakt.


Tags: Abrikoos, Flora, Hooglied, Uncategorized, Wijnstok
Gerelateerde onderwerpen: Wijnstok

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken