‹ Bijbelquiz (170)Sporen van God #8 Is de Bijbel betrouwbaar als we over Jezus spreken? ›
Ruth: Goed opletten en blijven
Gepubliceerd op 22-05-2013

Toen zei Boaz tegen Ruth: U hebt het gehoord, nietwaar, mijn dochter? Ga niet op een andere akker aren rapen. Ook moet u hier niet weggaan, maar u moet dicht bij de meisjes blijven die voor mij werken.

Ruth 2:8 (HSV)

We komen nu in het gedeelte waarin Ruth kennis maakt met Boaz. Boaz was familie van Elimelech de gestorven man van Naomi en rijk. Dit blijkt dat hij meerdere velden heeft en diverse loonarbeiders in dienst heeft. Ook blijkt dat hij rijk is uit het feit dat hij zelf zich niet bezig houdt met het maaien.

Vervolgens komen er een aantal gebeurtenissen naar voren die op ons westerlingen erg onlogisch voorkomen, maar typisch is voor de Hebreeuwse verhaaltrant. Boaz komt op het veld en vraagt aan een jongen wie Ruth is (vers 5). In een klein dorpje is het al haast onmogelijk dat je "a new kid in town" zou missen, maar het komt helemaal onwaarschijnlijk over als dit dan ook nog een aangetrouwd familielid is. Maar zoals gezegd dit is de Hebreeuwse manier van vertellen.

In vers 7 wordt dan vermeld dat Ruth bijna niet binnen gezeten, waarmee wordt aangegeven dat ze hard heeft gewerkt. Want de enige reden om naar huis te gaan is om de opgeraapte aren daarheen te brengen. En dat zou betekenen dat ze al heel veel heeft verzameld. En tot slot in vers 8 spreekt Boaz haar aan "U hebt het gehoord" of "luister goed" dat ze niet ergens anders aren moet lezen en ze krijgt dezelfde voordelen als de arbeiders/sters. Waarom zullen we een volgende keer bespreken.


Tags: Bijbelstudie, Ruth
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Ruth

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken