‹ De VernietigerLivius Nieuwsbrief - September ›
Leer mij beter kennen: de Liebster Award Nominatie
Gepubliceerd op 02-09-2015

Door medeblogger Marc Volgers ben ik genomineerd voor de Liebster Award. Eerst maar eens een diepe zucht, dit lijkt op die rondzendbrieven van vroeger, om daarna wat bekomen van de schrik er toch om kon glimlachen, want natuurlijk is het leuk om hieraan mee te doen en de gelegenheid te krijgen om eens iets over de redenen van waarom ik blog te schrijven.

Waarom ben je begonnen met bloggen?

Jaren geleden ben ik begonnen met de Bijbel te bestuderen omdat ik heel veel vragen over het geloof had en maakte daarbij heel veel aantekeningen, vandaar ook de naam van de website en weblog. Kennissen vroegen of ze kopieën van deze aantekeningen mochten gebruiken en omdat dit steeds vaker gebeurde ben ik begonnen om dit op een eenvoudige website te zetten. Om de vele bezoekers iets wegwijs te maken besloot ik in 2005 om daarnaast een weblog te beginnen met daarin de laatste updates. In het begin was dat eigenlijk gewoon een kopie van wat ook op de website staat en later kwamen daar ook andere thema's bij die ik belangrijk vond. De laatste tijd ben ik pas eigenlijk echt met bloggen begonnen en schrijf over dingen die niet direct ergens in mijn website past of juist een goede aanvulling daarop is. Wil je een uitgebreider antwoord lees dan eens mijn artikel van een paar jaar geleden.

Wat wil je bereiken met je blog?

De vraag is denk ik niet zo zeer "wat ik wil bereiken", maar "wie ik wil bereiken". Ik stel heel veel vragen over het geloof en over wat ik in de Bijbel lees en het zou mooi zijn als mijn lezers zelf ook vragen over hun geloof gaan stellen en hun Bijbel gaan bestuderen op zoek naar antwoorden. Als mijn vragen en aantekeningen mijn lezers kunnen inspireren om dat te doen heb ik mijn doel bereikt.

Wanneer blog je?

Dat varieert, soms is het gewoon overdag als ik een vrij uurtje heb, meestal in het weekend om dan later in de week het pas te publiceren. Belangrijker is dat ik tegenwoordig blog als ik daar zin in had, er is een tijd geweest dat ik het dagelijks deed, maar dat was erg tijdrovend en ging ten koste van wat ik in het vorige punt beschreef.

Welk lied raakt jou?

Ik heb een voorliefde voor veel verschillende stijlen van muziek en Marc maakt het me nu echt moeilijk, maar er zijn een tweetal liederen die ik zeer regelmatig beluister, de eerste is Psalm 121 uitgevoerd door oa. Hadar Ozeri. Het andere lied is ook een psalm die wordt gezongen door Etti Ankri: Psalm 59:17 en altijd in de auto afspeel.

Wat is de mooiste reactie die je hebt gekregen?

Wekelijks krijg ik, vooral per mail, veel vragen en reacties en het is moeilijk om uit al die honderden er een te kiezen. Ik denk dat de mooiste reactie een klein pakketje, met daarin saffraan, was die ik kreeg van iemand uit Iran die zo geraakt was door mijn weblog dat hij tot geloof kwam en me op deze manier wilde bedanken. Het staat nog steeds op mijn bureau om me eraan te herinneren waarom ik bezig ben met mijn website en weblog.

Welke blogs lees jij graag?

Meestal volg ik maar weinig echt andere blogs, vaker gebeurt het dat ik van heel veel blogs de koppen snel en als een artikel me interessant lijkt het gaat lezen. Het zijn voornamelijk blogs die over de Bijbel, geloof en wetenschap gaan. Een uitzondering zijn de blogs van Jona Lendering en Siejacoba Evenniet die ik iedere keer weer met genoegen lees omdat daar heel vaak pareltjes instaan.

Wat vind je het leukst aan bloggen?

Het leukst is natuurlijk de voorpret, er borrelt iets in je hoofd en dat ga je uitwerken. Meestal zijn het bepaalde vragen of problemen waar ik een tijdje mee heb geworsteld, maar soms (en dat vind ik zelf de leukste) krijg ik plotseling een ludiek idee, bijvoorbeeld mijn verhalen Mossad zit achter Purim of Barnevelds kerkleven.

Wat zou je graag veranderen in de maatschappij/samenleving?

Ik merk een enorme verharding en individualisering, mensen kijken steeds minder naar elkaar om en denken steeds meer aan zichzelf. Zo hoorde ik van de week nog een politicus zeggen dat hij het niet opnam voor een christelijke vluchteling die direct hulp nodig heeft en dan wel oproep doet ruimhartig te zijn voor komende asielzoekers. Dat is hypocriet, je moet niet eventueel toekomstige vluchtelingen helpen, maar hen die nu hulp nodig hebben. Je hoeft ze echt niet in huis op te nemen, maar een vriendelijk praatje, omzien naar hen of een helpende hand kan al enorm helpen. Als iedereen wat meer voor de ander deed zou de wereld er totaal anders uitzien.

Wat zou je graag veranderen in de kerk?

Geen een kerk is perfect en zo is ook de kerk waar ik naar toe ga niet perfect. Ik denk dat in dit specifieke geval dat komt omdat ik er naartoe ga. De grootste verandering is dan ook bij mijzelf, hoe kan ik me dienstbaarder opstellen voor de ander. Lukt dat, dan zou dat een geweldige vooruitgang zijn voor de kerk waar ik naar toe ga, maar stellig ook voor veel andere kerken.

Wat is het mooiste wat je in je leven wil bereiken?

Toen ik jong was wilde ik een heleboel bereiken, nu na vele jaren van voorspoed en tegenslag ben ik in een fase gekomen dat ik mag genieten van de dag. Mijn vrouw, kinderen en aanhang geloven allemaal en ik ben in de gelegenheid om via mijn activiteiten op internet en via lezingen veel over het geloof te spreken. Ik denk dat dit het mooiste is wat iemand kan bereiken in dit leven.

Wat wil je de lezers van je blog graag meegeven?

Kijk eens over je eigen vertrouwde muren heen, de wereld die God heeft gemaakt is vele malen groter en je zult beslist genieten van al die mooie dingen die vlak bij je zijn. Minder eigenbelang, minder eigen dogma's, minder politiek, maar meer omkijken naar de ander en vooral meer kijken naar hoe God het wil.

Tot slot

Het schijnt dat ik nu anderen moet nomineren om dit soort lastige vragen te beantwoorden.

Het werkt als volgt:

En dan de 11 vragen:

  1. Waarom ben je begonnen met bloggen?
  2. Wat wil je bereiken met je blog?
  3. Wanneer blog je?
  4. Welk lied raakt jou?
  5. Wat is de mooiste reactie die je hebt gekregen?
  6. Welke blogs lees jij graag?
  7. Wat vind je het leukst aan bloggen?
  8. Wat zou je graag veranderen in de maatschappij/samenleving?
  9. Wat zou je graag veranderen in de kerk?
  10. Wat is het mooiste wat je in je leven wil bereiken?
  11. Wat wil je de lezers van je blog graag meegeven?


Tags: Blogging, Bloghop

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken