Harem
בַּיִת H1004 "huis, bedehuis, vergaarbak, binnen, plaats, tempel, huishoudzaken, huishouden, familie", שִׁדָּה H7705 "concubine, vrouw, harem",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Bijvrouw, Concubine, Polygamie, Schoonheidsbehandeling,

Een harem (Arabisch ḥarīm, حريم, afzonderen of verbieden) is een afgesloten en bewaakte woonruimte welke als vrouwenverblijf in de huizen en paleizen van oosterse potentaten diende. Meer in het algemeen alle vrouwen en bijvrouwen van één man.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel worden onder meer de harems van Salomo (1000 vrouwen) en Xerxes genoemd. Daarnaast blijkt dat veel anderen meerdere vrouwen hadden (zie polygamie). Zo lezen we over de harem van David dat die minstens uit 9 vrouwen bestond, maar had ook vele concubines had, daar Absalom in zijn opstand tegen zijn vader die in bezit nam om zo de macht te grijpen (2 Sam. 16:21ev.).

Politiek middel

Vaak werden vrouwen uitgewisseld tussen heersers om daarmee een verbond tussen hun te bestendigen. Veelal verdwenen deze vrouwen in de harem van de desbetreffende heerser.

In de Bijbel zijn verschillende voorbeelden hiervan te noemen. Bij Abraham als hij naar Egypte gaat (Gen 12: 14ev), wordt Sarah om die reden in de harem van de Farao opgenomen en later zien we een soortgelijke geschiedenis bij de Filistijnse Abimelech (Gen. 20). In beiden gevallen zien we dat de heerser aan Abraham als tegenprestatie grote giften geeft in de vorm van vee, slaven en slavinnen en andere waardevolle zaken (goud, zilver!)


Terminologie

Egypt. ipet;


Geschiedenis


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!