Sodomsappel
עֲרוֹעֵר H6176 "kale struik, sodomsappel", עַרעָר H6199 "naakt, hulploos",

Zie ook: Artikelen Blog, Planten / Flora,

Plant welk voorkomt in de omgeving van de Dode Zee, wordt vermoedelijk bedoelt in Jer 17:6

Inhoud

Bijbel

Onrein! Onrein! klonk het weer onbeschrijfelijk treurig uit den hoek.

Zoo volbracht de arme vrouw haren plicht en gevoelde zij tegelijkertijd, dat de zoo vurig begeerde vrijheid, van verre gezien zoo heerlijk en uitlokkend, een Sodomsappel bleek te zijn. Zij en Tirza waren melaatsch.

Weten onze lezers wat dat insloot? Een melaatsche werd als dood beschouwd. Uit de stad verdreven mocht hij zijne betrekkingen slechts op grooten afstand toespreken. Zijne woonplaats was bij andere melaatschen in spelonken of wildernissen. Zag hij iemand naderen--uit de verte reeds moest hij hem toeroepen: Onrein! Onrein!--Een wezen, dat zichzelf tot afschuw was, en alleen van den dood uitkomst kon verwachten.

Zo wordt de Sodomsappel beschreven in het bekende verhaal "Ben Hur", het is in Israël een bekende plant, wat blijkt uit het feit dat ook Flavius Josephus (Oorlogen, IV. 8:4) de plant noemt.

In de Bijbel vinden we hem terug onder de naam "wijnstok van Sodom" (Deut. 32:32; Jewish Encyclopedia, lemma Apple of Sodom).


Botanie

Taxonomische indeling
  • Rijk: Plantae(Planten)
    • Superdivisie: Spermatophyta
      • Divisie: Angiospermae
        • Klasse: Dicotyledoneae

De Sodomsappel (Calotropis procera) is een plant welke voorkomt bij de Dode Zee. Het is een gespreid groeiende, altijd groene overblijvende struik of kleine boom met zacht hout. De plant kan 4 meter hoog worden op zijn natuurlijke groeiplaatsen. Meestal blijft ze echter kleiner en wordt ongeveer twee meter hoog. De plant scheidt een giftig melkachtig sap uit bijv. als er een tak wordt afgebroken. De jonge stammen zijn glad en licht grijsachtig groen van kleur. De volwassen stammen hebben een kurkachtige beige schors. De grijsgroene bladeren staan in tegenovergestelde paren aan de takken. De bladeren zijn groot: 10-20 cm lang en 4-10 cm breed. Ze hebben een korte punt en een hartvormige basis. De bloemen groeien in groepen tussen de bovenste bladeren van de takken.


Geschiedenis en Folklore

Een van de legenden over de Sodomsappel gaat over de periode dat Sodom en Gomorrah werden vernietigd door God, de plant had voor die tijd heerlijke vruchten die leken op de vijg. Na de vernietiging, onderging de plant een verandering, waardoor de heerlijke vruchten niet meer te eten waren. Vanaf die tijd groeiden de takken van de struik omhoog alsof ze continue in gebed zijn, in de hoop dat op een dag zal alles weer hersteld zal worden en dat hij weer veranderd zal worden in een struik die als vanouds de lekkerste vruchten zal geven.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!