Vogelmelk
דִּבְיוֹן H1686 "duivemest , duivenmest",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Planten / Flora,

Vogelmelk (Ornithogalum; Hebreeuws דִּבְיוֹן H1686; Ivriet נֵץ-חָלָב) is een geslacht van bolgewassen uit de aspergefamilie (Asparagaceae). De meest voorkomende is Ornithogalum umbellatum.

Inhoud

Bijbel

Komt alleen voor in 2 Koningen 6:25.


Terminologie

Modern Hebreeuws נֵץ-חָלָב מְפֻשָּׂק (="grensoverschrijdende netten-melk")


Botanie

Taxonomische indeling
 • Rijk: Plantae (Planten)
  • Superdivisie: Spermatophyta
   • Divisie: Angiospermae
    • Klasse: Monocotyledoneae
     • Familie: Liliaceae
      • Geslacht: Ornithogalum
       • Soort: Ornithogalum umbellatum L. (Vogelmelk)

De plant wordt ook wel de “Ster van Bethlehem” genoemd. De bloemen verschijnen in een schermvormige tros, waarbij de stelen van de onderste bloemen veel langer zijn dan die van de bovenste, zodat alle bloemen op gelijke hoogte op ongeveer gelijke hoogte komen en een schijnbaar scherm vormen. Bloemdekbladen van binnen wit, van buiten groen met witte rand. De bladen zijn plat en ca. 2-8 mm breed en hebben een duidelijke witte middennerf. In het wild komt de plant voor op vrij open plaatsen, op vochtige, matig voedselrijke grond in graslanden, bermen en loofbossen.

Er zijn ongeveer 180 verschillende soorten van het geslacht bekend (Wikipedia, List of Ornithogalum species), de bekendste zijn:


Verspreidingsgebied


Geschiedenis

In het Midden-Oosten, met name in het oude Israël en in Syrië, golden de lelies (Vogelmelk is een lelieachtige) als het symbool van zuiverheid, onschuld en maagdelijkheid en in het voorjaar zijn er hele velden mee bezaaid, bijvoorbeeld rond Bethlehem. Dat is dan ook de verklaring van de naam Ster van Bethlehem.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!