Ster van Bethlehem (plant)
דִּבְיוֹן H1686 "duivemest , duivenmest",

Zie ook: Beeldbank, Bethlehem (doorverwijspagina), Bethlehem (ster van),

Verschillende planten hebben de naam Ster van Bethlehem gekregen. Hieronder een overzicht van planten die we met deze naam hebben kunnen vinden.

Inhoud

Bosgeelster

De bosgeelster (Gagea lutea) wordt in het Engels Yellow Star of Bethlehem "de gele ster van Bethlehem" genoemd (Wikipedia, Gagea lutea).


Campanula

De campanula (C. isophylla) wordt ook wel 'Ster van Bethlehem' genoemd. De reden waarom deze plant zo wordt genoemd hebben we niet kunnen achterhalen.


Poinsettia

De Kerstster ook wel Poinsettia (Euphorbia pulcherrima) genoemd, behoort tot de wolfsmelkfamilie (Euphorbiaceae), en behoort in Nederland langzamerhand tot de vaste versiering tijdens de Kerst.

Er is een Mexicaanse legende over de arme Pepita, die geen genoeg geld had om een cadeau te kopen om in de kerstnacht aan Christus te geven. Uit nood plukte het kind verschillende onkruiden die groeiden aan de kant van de weg en maakte daarvan een klein boeket. Deze liefdevol gegeven gift werd door God aanvaard en uit het boeket groeide een plant met allemaal rode en groene bloemen. Vanaf dat moment werd de kerstster in Mexico 'Flores de Noche Buena' genoemd.

Toch heeft deze Midden-Amerikaanse plant die tot 4 meter hoog kan worden weinig met Kerst te maken. De enige link, naast bovengenoemde legende, is dat de vaak helder tot donkerrode bladeren in de periode van november tot februari bloeit. Als men hem daarna in de tuin zet (pas als de vorst voorbij is!!) dan ziet men de bladeren al snel groen worden. In de zomer wordt de plant steeds kaler, en dat is een reden voor veel mensen om hem maar weg te doen, want het lijkt of hij het toch niet heeft overleefd. Maar dit is schijn, rustig laten staan en met veel zorg (en geluk) zal hij in het najaar weer gaan uitlopen en in de volgende winter weer zijn mooie bladeren laten zien.

De Latijnse naam pulcherrima 'de schoonste' en is door de Duitse plantkundige Wilenow zo genoemd vanwege de mooie kleur. De naam Poinsettia is vernoemd naar de Amerikaanse ambassadeur Joel Robert Poinsett in Mexico, die de plant in het begin van de negentiende eeuw in de V.S. invoerde.

Door de Azteken werd de plant Cuitla-xochil genoemd en het is bekend dat hij in de tuinen van Montezuma II stond. In 1804 is de plant voor het eerst naar Europa gebracht door de natuurvorser Alexander von Humboldt.


Vogelmelk

Vogelmelk (Ornithogalum umbellatum); Heeft de naam gekregen omdat als eerste de witte bloemen van bovenaf op sterren lijken en ten tweede volgens sommigen deze in grote getale in de omgeving van Bethlehem voorkomt. In werkelijkheid staat de plant daar vermeld als zeldzaam tot zeer zeldzaam (Flora of Israel Online, Ornithogalum umbellatum L.).

Zie: Vogelmelk


Laatst gewijzigd op 24 december 2018


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!