Mikveh, Bad (ritueel)
מִקְוֶה H4723 "hoop, verzameling, linnen vergaarplaats",

Zie ook: Jodendom, Judaica,

Mikveh (Hebreeuws מִקְוֶה H4723, mv. מִקְוָאוֹת‎) is in het Jodendom een ritueel bad waarbij volgens het ritueel de persoon of het bestek in dit speciale bad wordt ondergedompeld en wordt gereinigd.

Inhoud

Bijbel

מִקְוֶה  verzamelplaats (van water Gen 1:10; Ex. 7:19; Lev. 11:36, van mensen/dieren 1 Kon. 10:28; 2 Kron. 1:16), reservoir (vr. Jes. 22:11). Een mikveh is echter geen bron (die zelf water voortbrengt) maar een reservoir (die [water] opslaat/vergaart).

Bijbelteksten over het wegnemen van rituele onreinheid, zoals Leviticus 15 (onreinheid door lichaamsuitstortingen), Numeri 19 (onreinheid door contact met een lijk), en Numeri 31:22-23 (onreine voorwerpen), bepalen dat onderdompeling in water vereist is om rituele onreinheid in sommige gevallen te verwijderen.

Sommigen zien de combinatie van het wassen en de menstruatie van Bathseba (2 Sam. 11:2, 4) als een verwijzing naar een mikveh (Jan A. Sigvartsen, Papers. 8, p. 59). Echter deze waren ook in die tijd al afgeschermd en waardoor David haar niet kon zien.

In het Evangelie van Johannes lezen we over het badwater bij Siloam (Joh. 9:7, 11) welke voor reinigingsrituelen werd gebruikt.


Jodendom

In de Mishnah Mikvaot (190-230 n.C.) worden de diverse wetten besproken betreffende de mikveh en bijbehorende reinigingsrituelen.

In de Middeleeuwen werden mikva'ot vaak gebruikt als badhuizen, omdat het Joden vaak verboden was om samen met christenen zich te wassen in bv. rivieren.


Geschiedenis

Bij opgravingen zijn diverse mikva'oth gevonden, zoals bij de klaagmuur (IAA, 23 sept. 2009), het Herodium (Herodium, The Ritual Baths) en bij Massada (S.D. Ricks, Miqvaot: Ritual Immersion Baths in Second Temple (Intertestamental) Jewish History).


Aangemaakt 23 september 2009


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!