Wapens
מְכֵרָה H4380 "zwaard, Mechera",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Boog, Mes, Slinger, Speer, Strijdwagen, Wapenhandel, Zwaard,

Een wapen, meer volledig gevechtswapen, is een werktuig dat wordt gebruikt om andere mensen of dieren te doden of te verwonden.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel wordt gesproken over meerdere typen wapens zoals, slag- of steekwapens als het zwaard, mes, bijl of de hamer. Ook schietwapens als de boog, slinger of speer worden genoemd.

Ook is er sprake van wapenhandel, waarbij strijdwagens uit het buitenland worden aangevoerd.


Romeinse wapens

Ballista

De ballista (Latijn, uit het Grieks βαλλίστρα - ballistra -> βάλλω ballō "gooien") is een sterk wapen dat lijkt op een grote kruisboog, bedoeld om zware pijlen of grote stenen af te schieten op individuen of groepen soldaten op een slagveld. Het wapen werd rond 400 v.C. voor het eerst toegepast in Syracuse, Italië.

De armen van een ballista zijn van hout en worden naar achter getrokken door een opgerold touw. Dit opgerolde touw vormt de veer van de constructie en is gemaakt van dierlijke pezen. De spanning die in het hout ontstaat wanneer het touw strak wordt opgerold, vormt de basis van de constructie.

Tijdens demonstraties heb ik gezien dat dit wapen een bowlingbal afschoot en op ruim 200 meter afstand een berkenboompje naar de mallemoeren hielp. Bij de belegering van Gamla maakten de Romeinen ook gebruik van dit wapen en archeologen hebben ruim 2000 van die kogels teruggevonden.

Nu is zo'n afgeschoten steen al destructief, maar vanuit psychologisch oogpunt schoot de vijand soms ook andere dingen af, we moeten dan denken aan manden met giftige slangen, nesten van hoornaars of bijen, of zelfs de hoofden van gevangen genomen boodschappers.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!