‹ Pasen: de kruisdoodHazelelponi (1 Kr. 4:3) ›
Pasen: De Doornenkroon
Gepubliceerd op 12-02-2006

Een van de vragen die vaak wordt gesteld is, van welke plant of struik is de doornenkroon van Christus gemaakt. Verschillende planten komen hiervoor in aanmerking, echter volgens de christelijke traditie zou het gaan om de Ziziphus spina-christi de jujube, of ook wel de Christusdoorn genoemd. En inderdaad groeit de plant nog op de oostelijke gedeeltes van de berg Moria (= de tempelberg).

De Christusdoorn is een struik die 10 meter hoog kan worden en dan met zijn vele bladeren voor schaduw kan zorgen. Aan het begin van de 3-5 cm lange bladeren zitten de doornen welke 2 cm lang zijn. De bloemen zijn tweeslachtig en geel-groen. De gele vruchten hebben de grootte van kersen en zijn goed eetbaar. Gecultiveerd draagt het prima fruit en er zijn variëteiten zonder doornen.

De meest bekende en ook oudste jujube struik bevind zich in de buurt van Ein Hatzeva in de Arava Vallei en zou volgens sommigen 1000 jaar oud zijn, hoewel anderen ervan uitgaan dat deze struik slechts 300 jaar oud is.


Tags: Flora, Pasen
Gerelateerde onderwerpen: Pasen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel