‹ L'shana tova!De brullende leeuw (2) ›
De brullende leeuw
Gepubliceerd op 23-09-2006

Zal een leeuw brullen in het woud, als hij geen roof heeft? Zal een jonge leeuw uit zijn hol zijn stem verheffen, tenzij dat hij [wat] gevangen hebbe?

Amos 3:4

Deze keer wil ik het hebben over de brullende leeuwen in Amos 3: 4,wat me aan dit vers opviel is dat in de meeste vertalingen een beeld wordt geschetst van leeuwen die totaal niet overeenkomt met leeuwen in het wild. Het lijkt erop dat alle vertalingen ervan uitgaan, dat een leeuw 'brullend' zijn prooi bespringt, en dan vervolgens blijft doorbrullen van genot. Een tweede punt is dat er wordt gesproken dat de leeuw een "hol, leger" heeft waar hij zich steeds weer terugtrekt.

Om terug te komen op het eerste punt, dat een leeuw zijn 'brullend' prooi bespringt, dat doen leeuwen niet, ze bespringen hun prooi in stilte, omdat ze geen andere (roof)dieren, zoals hyena's willen aantrekken, die hen van hun prooi zouden kunnen beroven. We moeten ons dan ook afvragen wanneer leeuwen brullen en waarom. Er zijn 3 redenen te vinden:
1) Ze brullen in de paartijd om indruk te maken op de leeuwinnen en de andere mannelijke leeuwen af te schrikken. Een soortgelijk fenomeen zien we als ze hun territorium afbakenen. Ze grommen dan vooral tegen leeuwen van andere troepen die op hun territorium willen komen. Ook brullen ze in dit kader tegen andere roofdieren, zelfs tegen mensen als deze te dichtbij komen. Gevechten tussen de (dominante) leeuwen van verschillende troepen zijn luidruchtig, maar heeft niets te maken brullen, danwel met de jacht en hun eetgedrag, zoals in bovenstaand vers.
2) Ze brullen als ze gerust hebben, dit doen ze omdat de verschillende leden van de troep zich hebben verspreid om een plek te zoeken van waaruit ze hun eventuele prooi kunnen besluipen. Hierbij nemen sommige leeuwen een bovenwindse positie in, terwijl andere een benedenwindse positie innemen. De afstand tussen deze leeuwen kan groot zijn, soms wel 3 kilometer. Het doel van dit brullen schijnt dan ook te zijn om de positie van elkaar te bepalen. Zie ook het volgende punt.
3) Leeuwen brullen als ze hongerig zijn. Hoe hongeriger ze zijn, des te harder brullen ze. Vooral 's middags zijn brullende leeuwen erg hongerig. Nu valt op dat de bovenwindse leeuwen brullen, benedenwindse zelden. We zien hierin een bepaalde tactiek: De prooidieren merken niet alleen door het brullen dat er leeuwen zijn, maar ruiken ze ook. Hierdoor beangstigd zullen ze wegvluchten, richting de benedenwindse leeuwen, die zich wijselijk stilhouden om de prooidieren niet alert op hen te maken.
Ook wil het geval dat ze tegen elkaar grommen als ze zich tegoed doen aan de dezelfde (gezamelijk) gevangen prooi. Dit is hetzelfde gegrom als tegen de hyena's en de gieren die mee willen profiteren van de prooi. Is de leeuw alleen dat is hij stil.


Een volgende keer zal ik het probleem bespreken dat de leeuw een "hol/leger" zou hebben.

Opgeslagen onder: Leeuw, Amos 3:4


Tags: Amos, Fauna

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij