‹ Brem als voedsel?De roeping van Jeremia ›
Alsem
Gepubliceerd op 16-04-2008

In de Bijbel komt de לַעֲנָה "alsem" (Artemisia herba-alba Asso) 8 keer voor in het Oude Testament en 1 keer (αψινθος) als de naam van een ster in het Nieuwe Testament.

Door de zeer bittere smaak en de giftige werking, wordt de plant in verschillende passages figuurlijk gebruikt in vervloekingen. In de wet (Deuteronomium 29:18) wordt een ieder die zich van de Heere afwend vergeleken met Alsem. In Jeremia wordt dit uitgewerkt door te stellen dat het volk Alsem te eten en te drinken krijgt (Jeremia 9:15; 23:15), en later in Klaagliederen (3:15; 3:19) geeft hij aan dat hij zelf dit kreeg. Hierbij is niet duidelijk of dit komt omdat de leiders van het volk het recht verbogen, zoals door Amos (5:7; 6:12) wordt aangevoerd. Als laatste komen we de plant tegen naar aanleiding van de bittere gevolgen van een verhouding met een vreemde vrouw (Spreuken 5:4).
De ster Alsem
In de Openbaring van Christus wordt nog eenmaal de plant genoemd, nu in de symbolische betekenis van een giftige ster: "En de naam der ster wordt genoemd Alsem; en het derde deel derwateren werd tot alsem; en vele mensen zijn gestorven van de wateren, want zij waren bitter
geworden." Sommige populaire theologen hebben wel eens verklaard dat het hier zou gaan om de kernramp te Chernobyl (Rusland) op 26 april 1986, omdat Chernobyl in het Russisch "alsem, bitter" betekent.


Tags: Alsem, Flora, Openbaring
Gerelateerde onderwerpen: Alsem

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

De Bijbelonderzoeker