‹ Nederlandse helden (2)Niemand kan twee heren dienen ›
Wijnpers
Gepubliceerd op 20-04-2010

Ik heb de pers alleen getreden, en er was niemand van de volken met Mij; en Ik heb hen getreden in Mijn toorn, en heb hen vertrapt in Mijn grimmigheid; en hun kracht is gesprengd op Mijn klederen, en al Mijn gewaad heb Ik bezoedeld.

Jesaja 63:3

In alle landen, waar de wijnstok welig groeit, wordt veel wijn gedronken. Zo ook in Israël. Het kan dan ook niet anders of we moeten wel archeologische vondsten hebben van deze oude wijncultuur. Zo zijn in Avdat verschillende wijnpersen gevonden en gezien de grootte van deze persen blijkt dat de productie een groepsgebeuren was.

Als eerste werden de druiven op een groot plateau gestort en fijn getrapt met de voeten.

Wijnpers (Avdad)

Het sap en de droesem werden via afvoergaten in een put geleid, waarbij de droesem naar beneden zonk in een dieper gelegen gedeelte in de put.

Wijnpers (Avdad)

In deze put vond een eerste gisting plaats, waarna het proces zich gedeeltelijk herhaalde, de wijn werd daarna naar een andere opslagplaats afgevoerd.

Wijnpers (Avdad)

De overgebleven droesem en andere rommel liet men weer in een apart putje lopen, terwijl het half gegiste druivensap via afvoeren werd opgevangen in leren zaken of in aarden vaten.

Zoals gezegd was het maken van wijn een groepsgebeuren. Het is hierop dat de profeet Jesaja wijst, en ook het stampen van de druiven wordt genoemd doordat "de kleren hiermee bezoedeld waren".


Tags: Archeologie, Avdat, Boerenleven, Jesaja, Voedsel
Gerelateerde onderwerpen: Archeologie, Jesaja, Voedsel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen