‹ Livius Nieuwsbrief (59)Megiddo (3) ›
Uitgaansleven in Jeruzalem
Gepubliceerd op 09-08-2010

Dit artikel is onderdeel van een reeks, hoe je een archeologische vakantie kan beleven in Israël. Deze reis zal door een paar vrienden van mij, die voor het eerst naar Israël gaan, in februari worden gemaakt. Voor een compleet overzicht van de reis die ze willen maken, inclusief kaart zie hier.

Op vakantie in Israël betekent niet alleen allerlei archeologische plekken bezoeken. Vakantie betekent ook genieten. Een paar jaar geleden was ik bij mijn dochter in Jeruzalem en zei gaf me een rondleiding langs die plekjes die je als toerist niet bezoekt, maar wel zeer de moeite waard zijn en ervoor hebben gezorgd dat er wat kilootjes bij zijn gekomen. De rest van dit stukje is niet aan te raden voor mensen die van lekker eten houden of kooplustig zijn!

HillelAls je in Jeruzalem bent en je wilt de beste chocolade-dranken proeven in combinatie met heerlijk gebak dan is Hillel (vlakbij de oude stad) de plek. Verder zijn er overal verschillende tenten waar je lekker shoarma kan eten of een broodje falafel (typisch Israëlisch, dus dat moet je geprobeerd hebben).

Nadat je op deze manier de inwendige mens hebt gestreeld, is het noodzakelijk om iets aan je gewicht te doen. In de oude stad en dan vooral in het Arabische gedeelte is een grote suq (markt) waar allerlei mensen je aanspreken om hun spulletjes te laten zien en te verpatsen. Het is mogelijk om je eigen parfum te laten maken, je kunt sieraden kopen (ook gouden en zilveren), allerlei soorten lekkernijen en prullaria waarvan je absoluut niet weet waar het voor dient. Afdingen is een verplichte sport, wees niet bang dat je te weinig betaald (je betaald eerder te veel). Zodra ze merken dat je Nederlander bent, hoor je kreten als "allemachtig, tachtig achtentachtig" of "kijken, kijken, niet kopen" (waaruit blijkt hoe goed ze onze vrekkigheid kennen).

Suq

Als je vervolgens uit deze doolhof van kleine straatjes komt, merk je dat bij de ingangen altijd veel soldaten staan, die zich graag laten fotograferen met het schone gezelschap. Meestal zijn het dienstplichtigen en vinden het leuk om een praatje te maken.

Suq

Hierna richting het nieuwe winkelcentrum lopend welke vlak naast de oude stad is om even te genieten van de waterpijp in één van de vele cafeetjes (zowel mannen als vrouwen mogen waterpijp roken) of van hun befaamde bier Goldstar.

Iets verderop in de buurt van de Jaffastraat is er een gewone suq met verschillende kraampjes vol met groenten, fruit, brood, vlees enz. Een echte ervaring, want iedereen schreeuwt daar door elkaar, maar dit is dan ook wel weer heel gezellig.

Suq

Als je alle tijd van de wereld hebt (en dat heb je want het is vakantie) moet je op vrijdagavond naar de klaagmuur gaan. Daar staan soms mensen die je uitnodigen om een sabbatsmaaltijd mee te vieren, een unieke belevenis waarbij je naast lekker eten ook nog allerlei informatie krijgt waarom ze het op die manier vieren.  Jeruzalem is de stad waar veel gelovigen bij elkaar wonen, een minderheidsgroep zijn de Messiaanse Joden. Een dienst op zondag bijwonen kan, zoals bij de meer evangelische King of Kings of de Christ church. Sta niet verbaast dat het erg swingend is en dat je tijdens de liederen regelmatig de sjofar hoort.


Tags: Israël, Jeruzalem, Uncategorized, Vakantie Israel I
Gerelateerde onderwerpen: Jeruzalem

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij