‹ Interview: Sint NikolaasHoe herken je antisemitisme? (2) ›
Karmel: hoe nu verder
Gepubliceerd op 05-12-2010

Terwijl men op dit moment nog druk bezig is om de verschillende branden te blussen, is er een redelijke kans dat er regen komt. Nu kan men dit enerzijds zien als een verhoring van de vele gebeden, aan de andere kant is het normaal dat bij grote branden de warme lucht omhoog gaat en dat in het vacuüm koudere (zee)lucht wordt aangetrokken, met regen als resultaat.

Ondertussen zijn grote delen bos verbrand en naast de vele mensen zijn er ook veel dieren verbrand omdat die niet op tijd konden vluchten. Ook de flora heeft aanzienlijk schade opgelopen. Een vraag die de Israëlische politici en andere verantwoordelijken zich zullen stellen als de branden geblust zijn is: Hoe nu verder.

Karmel bosbrand (© Ido Izhaki, 2005)

Al eerder heeft Israël te maken gehad met branden en één van de onderzoekers die zich met deze vraag heeft bezig gehouden is Ido Izhaki. Hieronder een lijst van een groot artikelen van hem, onderverdeeld betreffende effecten van een bosbrand op de Fauna en Flora.

Fauna

Izhaki, I. 1992. The effects of fire in natural pine forest on bird community. Horizons in Geography 35-36: 69-78. (in Hebrew, abstract in English) (refereed). PDF file.

Izhaki, I. 1993. The resilience to fire of passerine birds in an east-Mediterranean pine forest on Mount Carmel, Israel: The effects of post-fire management. In: Trabaud, L. and Prodon, R. (Eds.), Fire in Mediterranean Ecosystems ECSC-EEC-EAEC, Brussels-Luxenburg, pp. 303-314 (refereed). PDF file.

Izhaki, I.  , Haim, A. and Zohar, O. 1993. Rodent populations recovering from fire in an east Mediterranean woodlands. Water Science and Technology 27: 539-545. PDF file.

Broza, M., Poliakov, D., Weber, S. and Izhaki, I. 1993. Soil microarthropods on post-fire pine forest on Mount Carmel, Israel. Water Science and Technology 27: 533-538. PDF file.

Haim, A. and Izhaki, I. 1994. Changes in rodent community during recovery from fire: relevance to conservation. Biodiversity and Conservation 3: 573-585. PDF file.

Haim, A., Izhaki, I. and Golan, A. 1996. Rodent species diversity in pine forests recovering from fire. Israel Journal of Zoology 42: 353-359. PDF file.

Izhaki, I. and Adar, M.  1996.  The effect of post-fire management in bird community succession in a burned pine forest. Ecology and Environment 3: 81-94 (in Hebrew, abstract in English). (Refereed). PDF file.

Broza, M. and Izhaki, I. 1997.  The impact of intense fire on the soil Arthropod community in Mediterranean pine forest in Israel: Time post-fire, seasonality and influence of tree species.  International Journal of Wildland Fire 7: 317-325. PDF file.

Izhaki, I. and Adar, M.  1997. The effects of post-fire management on bird community succession. International Journal of Wildland Fire 7: 335-342. PDF file.

Haim, A. Golan, A. and Izhaki, I. 1998. The changes of a post-fire habitat as response to Mountain Goat (Capra aegarus) grazing on Mount Carmel, Israel. In: Trabaud L. (Ed.) Fire Management and Landscape Ecology. International Association of Wildland Fire, Washington, USA, pp. 281-286. PDF file.

Haim, A., Rozenfeld, A. and Izhaki, I. 1997. Post-fire response of shrews (Crocidura suaveolens) on Mount Carmel, Israel. Mammalia 61: 527-536. PDF file.

Izhaki, I. 2000. Passerine bird communities in Mediterranean pine forests. In: Ne’eman, G. and Trabaud, L. (Eds.), Ecology, Biogeography and Management of Pinus halepensis and P. brutia Forest Ecosystems in the Mediterranean Basin. Buckhuys Publishers, Leiden, pp. 237-250 (refereed). PDF file.

Haim, A. and Izhaki, I.   2000. The effect of different treatments on the community composition of small mammals in a post-fire pine forest. Journal of Mediterranean Ecology 1: 249-257. PDF file.

Izhaki, I. Levey, D.J. and Silva, W.R. 2003. Effects of prescribed fire on an ant community in Florida pine savanna. Ecological Entomology 28: 439-448. PDF file.

Flora

Izhaki, I., Lahav, H. and Ne'eman, G. 1992. Spatial distribution patterns of Rhus coriaria seedlings after fire in a Mediterranean pine forest. Acta Oecologica 13: 279-289. PDF file.

Ne'eman, G., Lahav, H. and Izhaki, I. 1992. The effect of burned pine trees on post-fire germination and establishment. International Conference on Mediterranean Climate Ecosystems, (C.A. Thanos, Ed.), pp. 361-366. PDF file.

Ne'eman, G., Lahav, H. and Izhaki, I. 1992. Spatial pattern of seedlings one year after fire in a Mediterranean pine forest. Oecologia 91: 365-370. PDF file.

Ne'eman, G., Lahav, H. and Izhaki, I. 1993. The resilience of vegetation to fire in an east-Mediterranean pine forest on Mount Carmel, Israel: The effects of post-fire management regimes. In: Trabaud, L. and Prodon, R. (Eds.), Fire in Mediterranean Ecosystems. ECSC-EEC-EAEC, Brussels-Luxenburg, pp. 127-140 (refereed). PDF file.

Ne'eman, G., Lahav, H. and Izhaki, I.   1995. Recovery of vegetation in a natural east Mediterranean pine forest on Mount Carmel, Israel, as affected by management strategies. Forest Ecology and Management 75: 17-26. PDF file.

Izhaki, I. and G. Ne'eman. 1996.  The effect of porcupine and bast scale on Allepo pine recruitment after fire. Acta Oecologica 17: 97-107. PDF file.

Ne’eman, G. and Izhaki, I. 1998. Stability of pre- and post-fire spatial structure of pine trees in Aleppo pine forest. Ecography 21: 535-542. PDF file.

Ne’eman, G. and  Izhaki, I. 1999. The effect of stand age and microhabitat on soil seed banks in Mediterranean Aleppo pine forests after fire. Plant Ecology 144: 115-125. PDF file.

Ne’eman, G. and  Izhaki, I. 1999. Ecology and management of Mediterranean pine forests - conclusion of the international MEDPINE workshop. Journal of Mediterranean Ecology 1: 133-138. PDF file.

Izhaki, I. and Ne’eman, G. 2000. Soil seed banks in Mediterranean pine forests. In: Ne’eman, G. and Trabaud, L. (Eds.), Ecology, Biogeography and Management of Pinus halepensis and P. brutia Forest Ecosystems in the Mediterranean Basin. Buckhuys Publishers, Leiden, pp. 167-181 (refereed). PDF file.

Izhaki, I., Henig-Sever, N. and Ne'eman, G. 2000. Soil seed banks in Mediterranean Aleppo pine forests - The effect of heat, cover and ash on seedling emergence. Journal of Ecology 88: 667-675. PDF file.


Tags: Fauna, Flora, Karmel, Natuur
Gerelateerde onderwerpen: Natuur

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs