‹ Kerst in het Geding (4) - Tussen traditie en SchriftHoe betrouwbaar zijn commentaren ›
De vergeten kerstgedachte
Gepubliceerd op 20-12-2010

In de besneeuwde straten zie je de straten opgevrolijkt met kerstverlichting gemaakt van kille neonverlichting. Kerstbomen zitten zo vol met felle ledlampen dat door de vele verlichting de boom niet meer te zien is. Mensen zie je afwezig door de straten lopen, zich haastend om voldoende in te slaan voor de traditionele maaltijd. Het is kerst, de periode van vrolijkheid, maar waarom we ook al weer vrolijk moesten zijn weten we niet meer.

De kerken dragen hun steentje bij aan deze vrolijkheid door tonnen uit te geven aan kerststallen, geld wat ook gegeven had kunnen worden aan de minderbedeelden in ons land. Maar dat is een minder vrolijke gedachte welke we snel van ons af moeten zetten. Ook de vele pedofiele schandalen in de kerk moeten in deze periode van vrolijkheid worden weggemoffeld. Aandacht aan de genocide van christenen in Irak is een ver van ons bed show en ons geweten is gesust dankzij de schitterende toespraken van verschillende politici die toch duidelijk hebben gezegd dat dit eigenlijk niet kan. We vergeten liever al die honderdduizenden christenen die opgepakt zijn of onder zware moslimterreur leven, waar we ons druk om moeten maken zijn die koperdieven die onbeschaamd de regenpijpen stelen, die vandalen die de mooie kerststallen vernielen.

Vrede op aarde, dat is het motto van kerst, dus laten we begripvol zijn en een kerstboom weghalen die aanstootgevend is voor minder geïntegreerde mede-Nederlanders, die met dezelfde aanstoot in hun thuisland christenen vermoorden.  Ondertussen maken wij ons druk wat we zullen eten, of we wel naar de kerk zullen gaan, want het is al zo druk in deze periode, waarbij we blij zijn als de kerst weer achter ons ligt en we weer "normaal" kunnen doen.

Misschien zouden we ons wat meer in het leven van die vervolgde christenen moeten verdiepen, we zouden dan merken dat ze in het geheim bij elkaar komen om kerst te vieren. Zonder kerstboom, zonder een uitgebreide maaltijd en vaak ook zonder een mooie kerkdienst. We zouden zien dat ze in kleine groepjes van 2 of 3 personen bij elkaar komen om God te danken dat Hij zijn Zoon naar de aarde stuurde om de wereld te redden. We zouden zien dat ze dankbaar zijn dat ze leven en kunnen bidden voor ons in die rijke westerse landen, die bloot staan aan de vele verleidingen.


Tags: Kerst

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin