‹ Keppeltjes voor kale mannenDe "el" in de Siloam-inscriptie ›
De vegetatie in Israël
Gepubliceerd op 05-03-2011

Een van de meest lastige dingen is om een simpel schema neer te zetten welke soorten, van de vele planten en bomen, waar voorkomen. Nergens in de wereld is er een land met zo'n grote diversiteit aan flora op zo'n klein gebied als in Israël. Hiervoor zijn verschillende redenen aan te voeren.

Geografisch is het land subtropisch, maar door zijn ligging aan de Middellandse Zee, zijn er andere condities als nabij gelegen andere landen, zoals Jordanië of Irak. Doordat kuststrook bestaat uit bergland en vlaktes geeft ook dat een afwisselende flora. Gaan we verder naar het binnenland dan zien we een strook bergen, met daarachter weer een dal. In het noorden zijn hoge bergen als de Hermon waarvan de toppen besneeuwd zijn, terwijl meer naar het zuiden het gebied woestijnachtig is.

Niet alleen is er een afwisselend landschap, maar ook het klimaat is nogal afwisselend. In het westen is er een duidelijk maritiem klimaat, terwijl in het oosten gescheiden door een bergkam veel meer een woestijnachtig klimaat heerst. Hierdoor is het mogelijk dat in de winter er een vochtige zeewind is, terwijl in de zomer de woestijn winden de overhand voeren.

Tot slot is de door menselijke activiteiten het landschap in de loop der eeuwen flink veranderd. Waar vroeger sprake was van bossen, zien we tegenwoordig soms alleen nog maar een troosteloos woestijn landschap.  Terwijl aan de andere kant, de laatste decennia door de Israëlische overheid op veel plekken weer bossen worden geplant. Moerasgebieden in het noorden worden omgebouwd tot vruchtbare gebieden. De enorme toename van de bevolking heeft ertoe geleid dat bijna al het water direct wordt gebruikt voor menselijke consumptie. Hierdoor zakt het water niveau niet alleen in het meer van Galilea maar ook het peil van de Dode Zee is vele meter gezakt. Voor de flora hebben deze veranderingen soms desastreuze gevolgen.

Bij de bestudering van de vele planten kwam ik erachter dat deze grofweg in een vijftal regio's zijn te verdelen.

  1. Bossen en struikgewassen
  2. Semi-steppe struikgewassen
  3. Steppe struikgewassen
  4. Woestijn
  5. Bergvegetatie Hermon

Nu is dit schema natuurlijk verre van volledig en de grenzen zijn slechts indicaties.


Tags: Flora, Israël, Natuur
Gerelateerde onderwerpen: Natuur

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Korting op je studieboeken