‹ Problemen met artsenGevelstenen ›
Ieder heeft iets?
Gepubliceerd op 09-08-2011

De volgende sabbat ging Hij naar de synagoge en nam daar het woord.

Markus 6:2 (Het Boek)

In veel kerken is er een vaste dominee, pastor of voorganger. De benaming van deze persoon zegt meer iets over het soort kerk en in de rest van dit artikel spreek ik dan ook over dominee zonder de anderen te willen passeren. In alle gevallen is het één persoon die de zondagse diensten leidt, terwijl soms bij hele grote kerken de luxe bestaat dat er nog een tweede dominee is. Dit is vreemd daar we in 1 Corinthiërs 14:26 lezen we "Weet u hoe het moet, broeders? Als u bijeen komt, neemt ieder deel aan de dienst. De een zingt een lied, de ander onderwijst; de een geeft door wat God hem duidelijk heeft gemaakt, de ander spreekt in vreemde talen en weer een ander legt uit wat hij zegt. Maar het moet wel opbouwend zijn." (Het Boek)

Nu begrijp ik ook wel, dat niet iedereen zich even goed voorbereid en het is erg makkelijk om consumerend naar een gestudeerd persoon te luisteren. Wat me opviel in de genoemde passage van Markus dat Jezus dus blijkbaar ook de gelegenheid krijgt om aan het woord te komen, terwijl Hij niet een cohen (priester) of chazan (voorganger van de gebedsdienst) is. Blijkbaar was het toen de gewoonte dat iedereen een stuk uit de Bijbel mocht lezen en dat deze gewoonte door Paulus ook wordt aanbevolen bij de christelijke diensten.

Zonder op de voor- en nadelen in te gaan lijkt mij deze Bijbels onderbouwde gewoonte een goed alternatief voor de vele liturgisch vastgeroeste kerkdiensten van ons. De gemeenteleden worden in plaats van consumenten die luisteren naar een 'one-man-show',  producenten die interactief op elkaar kunnen reageren tot opbouw van alle gemeenteleden.


Tags: 1 Corinthiërs, Gemeente zijn, Markus, Synagoge, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Markus, Synagoge

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij