‹ Onderhoud olijfbomenTentkleed van de tabernakel (2) ›
Tentkleed van de tabernakel
Gepubliceerd op 22-08-2012

De tabernakel moet u vervolgens maken van tien tentkleden, van dubbeldraads fijn linnen en blauwpurperen, roodpurperen en scharlakenrode wol. U moet ze maken met cherubs erop, werk van een kunstenaar.

Exodus 26:1 (HSV)

Als we het vers wat we gisteren hebben behandeld nog eens goed lezen, dan zien we een nauwkeurige beschrijving van de kleuren van de tentkleden. Deze bestaan nl. uit blauwpurper, roodpurpur en scharlaken rood. Iedereen die wel eens naar een zonsonder- of zonsopgang heeft gekeken moet het zijn opgevallen dat de genoemde kleuren juist dan heel goed zijn te zien. Ik vroeg me dan ook af of de kleden dan niet hierop moesten lijken. Ook hier is weer niet duidelijk of de verschillende kleuren in banen of door elkaar heen zijn geweven of dat ze daadwerkelijk leken op een zonsop- of ondergang. Van oude kledingstukken weten we dat de verschillende kleuren vaak in banen werden geweven, maar ook dat allerlei afbeeldingen erop werden geweven. We zullen dus een kleine artistieke vrijheid moeten gebruiken hoe deze kleden eruit zien. Wel is duidelijk dat op deze kleden cherubim, engelen, werden geweven. Ook is niet bekend of de cherubim in één kleur of in meerdere kleuren op het tentdoek is geweven. Ook hier is artistieke vrijheid toegepast.

Als we het hele hoofdstuk lezen dan merken we op dat voor de tabernakel twee termen worden gebruikt, nl. tabernakel (mišəkān) en tent (ōhel). Helaas is dit subtiele verschil in moderne vertalingen meestal niet goed zichtbaar, maar zoals zal blijken is er terdege een verschil. We zien dat als er wordt gesproken over de tent (ōhel) het altijd gaat om de kleden en bij nadere beschouwing dat het altijd gaat om de tweede bedekking, namelijk het kleed wat gemaakt is van geitenhaar (vers 7). Kijken we naar de tabernakel (mišəkān) dan valt op dat hier altijd wordt verwezen naar het met goud bedekte houten frame en het eerste geweven kleed met de cherubim. Zonder goed inzicht van dit onderscheid is het onmogelijk de beschrijving van de tabernakel in dit hoofdstuk te begrijpen. In dit vers wordt dus het tentkleed beschreven dat bij de tabernakel hoort.


Tags: Bijbelstudie, Tabernakel, VWtabernakel
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Tabernakel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij