‹ Bijbelquiz (139)Livius Nieuwsbrief / oktober ›
Recensie: Niet alleen een Vader
Gepubliceerd op 01-10-2012

De moderne technieken hebben ook invloed op de manier waarop boeken tegenwoordig verschijnen. Zo is deze maand van Dr Tim Bulkeley het boek "Not Only a Father"  verschenen en te bestellen via Amazon, deze manier van verkoop was een tiental jaren geleden nog bijna ondenkbaar, maar de techniek gaat door en het is nu ook (tijdelijk) online verschenen met de mogelijkheid om serieus commentaar bij de tekst te zetten zodat het boek hierdoor verder wordt aangevuld. Voor een boek als dit is dat gedurfd want het behandeld de controversiële theorie dat God niet alleen een Vader is maar ook Moeder. Hoewel ik niet direct met de eindconclusies mee wil gaan is het een zeer interessant boek om te lezen. In tegenstelling tot veel feministische theologen bekijkt Dr. Bulkeley naar wat hij in de Bijbel over dit onderwerp kan vinden en dan niet via de Via Negativa (kijken wat God niet is), maar met de Via Positiva (wat wel bekend is). Hij laat zien dat God niet alleen als een vader figuur wordt beschreven, maar ook als een leeuw en een lam. Belangrijker is dat de schrijver naar voren laat komen dat God veel meer is dan een menselijke vader, en dat veel mensen omdat ze emotioneel of psychisch gewond zijn geraakt met hun biologische vader dit vaak een vertroebelt beeld geeft van God als Vader. Het is om die reden dat hij teksten als Psalm 131 aanhaalt "Nee, ik ben stil geworden, ik heb mijn ziel tot rust gebracht. Als een kind op de arm van zijn moeder,als een kind is mijn ziel in mij." En in een apart hoofdstuk wordt nog eens benadrukt dat God als ouder wil functioneren voor ons. Het is geen gemakkelijk boek om te lezen en voor veel van mijn lezers zullen bij verschillende passages de haren overeind gaan staan omdat een andere mening wordt gepresenteerd dan ze tot nu toe hebben gehoord. Gelukkig worden veel Bijbelteksten en andere bronnen aangehaald zodat de lezer zelf kan controleren wat er staat en zo zelf een mening kan vormen over dit onderwerp. Conclusie: A Must Read Hier voor meer informatie en bestellen.


Tags: Boeken, Online boeken, Recensie
Gerelateerde onderwerpen: Boeken

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken