‹ Gewone bloedmanen...Wat als dit echt zo is... ›
Bijen of hoornaars?
Gepubliceerd op 29-04-2014

Toen hij na enkele dagen terugkeerde om haar tot vrouw te nemen, week hij van de weg af om het kadaver van de leeuw te zien. En zie, er zat een bijenzwerm in het lichaam van de leeuw, met honing.

Richteren 14:8 (HSV)

Een paar jaar geleden tijdens een BBQ had ik als gasten een paar wespen die mee zaten te genieten en ik vroeg me toen af of de bijenzwerm in genoemde passage ook iets anders kon betekenen. Want bijen nestelen zich over het algemeen niet in een karkas, terwijl wespen en hoornaars dat wel doen en ook vlees nuttigen. Ik kon er toen weinig over vinden en mijn commentaren gaven allemaal aan dat het om bijen ging. Vanavond las ik de geschiedenis weer eens opnieuw en het viel me op dat Simson uit het dorpje Zorah kwam, dat is opmerkelijk want de betekenis van deze naam kun je vertalen met "hoornaar". En zoals de agressieve hoornaars vaak andere dieren en mensen verjagen, zo zou Simson van het hoornaars-nest symbool staan voor het verjagen van de Filistijnen.

Op dit idee voortbordurend kwam ik nog in Whedon's Commentary on the Bible, bij dit vers, het volgende tegen "“This, it must be confessed,” says Dr. Thomson, “is an extraordinary occurrence. The word for bees is the Arabic for hornets, and these we know are very fond of flesh, and devour it with the greatest avidity. I have myself seen a swarm of hornets build their comb in the skull of a dead camel, and this would incline me to believe that it was really our debabir — hornets — that had settled in the carcass of Samson’s lion, if it were known that they manufactured honey enough to meet the demands of the story. However, we find that not long after this bees were so abundant in a wood at no great distance from this spot that the honey dropped down from the trees on the ground, (1 Samuel 14:26) and I have explored densely-wooded gorges on Hermon and southern Lebanon where wild bees are still found, both in trees and in clefts of the rocks". Dus er zijn meerderen die deze connectie met hoornaars hebben gemaakt.

Natuurlijk is hiermee nog niets bewezen, maar het zou wel een logische verklaring kunnen zijn.


Tags: Bij, Fauna, Hoornaar, Richteren
Gerelateerde onderwerpen: Hoornaar

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel