‹ Mensenzoon (4)
Reactiemogelijkheid afgesloten
Gepubliceerd op 20-06-2024

Regelmatige bezoekers van onze website zal het misschien zijn opgevallen dat de reactiemogelijkheid is verdwenen. Hier zijn een aantal redenen voor.

Meerwaarde reactiemogelijkheid

De meerwaarde van een rechtstreekse reactiemogelijkheid is in de loop der jaren minimaal geworden omdat het gros van de reacties reeds werden afgewezen omdat deze de huisregels overtraden. Om een kleine inzage te geven van de laatste 100 reacties en welke ongeveer een periode van drie weken beslaan:

53 % Beledigingen
4 % (Doods)bedreigingen
27 % Spam en reclameuitingen
14 % Commentaar gaat niet over Bijbelvers of artikel
2 % Commentaar goedgekeurd

Hieruit blijkt dat slechts 2 van de 100 reacties worden goedgekeurd.

Facebook

We gebruikten hiervoor software van Facebook om deze reactiemogelijkheid te bewerkstelligen. Echter sinds een jaar zijn er meerdere aanvaringen met Facebook geweest en waarover we reeds eerder hebben bericht.

Sindsdien is er weinig veranderd en is de situatie eerder slechter geworden. Zo konden we afgelopen april meerdere weken niet reacties op onze website goedkeuren en/of modereren omdat een ban was opgelegd door Facebook daar wij een artikel over Gaza (zie hier het bewuste artikel) hadden geplaatst op ons Facebook-profiel en daarmee blijkbaar hun regels hadden overtreden. Echter hieruit blijkt dat de gebruikte software om te reageren op onze website uiterst onbetrouwbaar is omdat we die niet altijd kunnen gebruiken.

Daarnaast kregen we enige weken geleden een email waarin stond dat Facebook de content – ook die op de website staat – gaat gebruiken voor andere doeleinden. We citeren:

baseren we ons nu op de rechtsgrond genaamd gerechtvaardigde belangen om je informatie te gebruiken voor het ontwikkelen en verbeteren van AI bij Meta

Dit is een zware overtreding van de Auteurswet van de Nederlandse Wetgeving, temeer omdat onder iedere pagina staat dat er copyright op de content staat. Weliswaar is hier protest tegen ingediend, maar als reactie kregen we dat onderzocht wordt of ons protest overeenkomt met hun richtlijnen. Nb. Facebook kijkt niet wat er in de Nederlandse en/of internationale wetgeving staat, maar plaatsen zich nu doelbewust boven de wet en bepalen hun eigen regels.

Verder is het ons totaal niet duidelijk in hoeverre met deze nieuwe regels ook wij medeaansprakelijk gesteld kunnen worden als een reactie van een bezoeker door Facebook voor andere doeleinden wordt gebruikt.

Het is om deze redenen, naast dat we ook geen diensten willen afnemen van een organisatie die (mogelijk) criminele activiteiten promoot (zie hier waarin dit wordt onderbouwd), dat we alle Facebook software welke werd gebruikt op onze website hebben verwijderd.

Voorlopig blijft onze pagina op Facebook nog bestaan, maar op onze website wordt wegens bovengenoemde redenen geen gebruik meer gemaakt van software van Facebook. Tevens zijn er enige maatregelen genomen, dat Facebook niet onze copyright regels overtreed.

Toch willen reageren

We begrijpen dat bezoekers in sommige situaties toch willen reageren. Bijvoorbeeld ze hebben een fout ontdekt, hebben een aanvulling of willen een probleem voorleggen. In die gevallen kunnen zij altijd contact met ons leggen.


Tags: Website

Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken