Vogelnest
קֵן H7064 "kamer, nest, vogelnest",

Zie ook: Beeldbank, Vogels,

Een vogelnest (Hebreeuws קֵן H7064) is een broedplaats voor vogels.

Inhoud

Bijbel

De eerste keer lezen we over een vogelnest als de duif uit de ark is gelaten en weer terugkomt omdat die geen plek vond voor een nest (Gen. 8:9). Daarnaast wordt een paar maal het nest van de arend genoemd (Deut. 32:11; Jer. 49:16; Ob. 1:4) omdat die deze maakt hoog in de bomen of heuvels en daardoor behoorlijk veilig is.

Het vogelnest wordt symbolisch beschouwd als een veilige plek (Ps. 84:4), waarbij als men verdreven wordt gedoemd is om te dolen (Jer. 49:16). Het is om die reden dat Jezus degenen waarschuwt als ze Hem willen volgen dat Hij geen nest heeft zoals de vogels van de hemel (Mat. 8:20; Luk. 9:58).

Volgens de Mozaïsche wetgeving is het verboden om de eieren uit een nest te halen als de vogel daarop broedt (Deut. 22:6), terwijl als zo'n nest door het moederdier is verlaten ze wel geraapt worden (Jes. 10:14).


Beschrijving

Afhankelijk van het vogelsoort kunnen de nesten behoorlijk van elkaar verschillen. Het nestmateriaal wordt verzameld uit de omgeving en bestaat in de regel uit organisch materiaal zoals takjes, grassprieten en bladeren.

Sommige nesten worden op de grond gebouwd, zoals bij weidevogels of de struisvogel, en wordt een grondnest genoemd. Een andere soort nest is het platformnest, zoals bij ooievaars en kraaien, en op een platform of takken is aangelegd. Sommige vogels hebben hun nest in een boom (zoals de specht), of zijn komvormig (zoals van de merel).


Aangemaakt 16 oktober 2005, laatst bijgewerkt 10 januari 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!