Schimmel
צָרַעַת H6883 "Melaats, Melaatsheid",

Zie ook: Beeldbank, Natuur, Paddenstoel, Roest, Zuurdesem, Gist,

Schimmels of zwammen (wetenschappelijke naam: Fungi, ook wel Myceteae) zijn eukaryotische (micro-)organismen die het rijk van de Fungi vormen. Tot de schimmels behoren zowel meercellige organismen zoals paddenstoelen maar ook eencellige organismen zoals gisten.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel wordt een soort schimmel genoemd die niet direct de planten aantastte, maar wel als schadelijk wordt gezien (Leviticus 14:34-48), en zich op de muren van huizen vestigde. In veel vertalingen is deze schimmel צָרַעַת H6883 tsâra‛ath met vraat of melaatsheid vertaald (omdat in het Hebreeuws hetzelfde woord wordt gebruikt) en geeft een groenachtige of een roodachtige uitslag op de muren. Volgens J.A. Scott (Studies on Indoor Fungi, p. 181-182) gaat het om de Serpula lacrimans en de Serpula incrassata, waarbij interessant is om te vermelden dat de hedendaagse oplossing tegen dit soort schimmels grofweg nog steeds de zelfde is als in de Bijbel wordt beschreven.

Op hout kunnen het echter verschillende soorten schimmels voorkomen, waaronder de Koraalzwam. Oorzaak is dat het hout door de vochtigheid rot.


Aangemaakt 20 november 2012, laatst aangepast 20 maart 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!