Davidster

Zie ook: Beeldbank, David (koning), Symbool,

De david(s)ster of het davidschild (Hebreeuws: מגן דוד Maĝeen David lett. "schild van David"; Jiddisch מגן דוד Moĝen dovid) is een symbool van het Jodendom en komt voor op de vlag van Israël.

Inhoud

Terminologie

De naam 'Schild van David' werd voor het eerst in de 11de eeuw gebruikt als een titel van de God van Israël, onafhankelijk van het gebruik van het symbool. De uitdrukking komt onafhankelijk voor als een goddelijke titel in de Siddoer, het traditionele Joodse gebedenboek, waar het poëtisch verwijst naar de goddelijke bescherming van de oude koning David en het verwachte herstel van zijn dynastieke huis, mogelijk gebaseerd op Psalm 18:31 en 36, waar God met een Schild wordt vergeleken.


Geschiedenis

Een oude afbeelding is op een graf in Zuid-Italië uit de 3de eeuw gevonden (Jewish Encyclopedia, Magen Dawid).

Komt voor op de omslag van de Leningrad Codex (Folio 474a, ongeveer 1010 n.C.). Een andere vroege verwijzing zien we in de tombe van Esther en Mordechai (Hamadan, Iran) en vermoedelijk uit de 8ste eeuw is.

Pas sinds de 17de eeuw wordt de ‘Davidsster’ door de Joden zelf algemeen gebruikt.

In 1817 werd een heraldisch wapen aan het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap verleend met daarin de Davidster verwerkt.

Het symbool werd representatief voor de wereldwijde zionistische gemeenschap nadat het op het Eerste Zionistische Congres in 1897 was gekozen als het centrale symbool op een vlag, vanwege het gebruik ervan in sommige joodse gemeenschappen en het ontbreken van specifiek religieuze connotaties.

De vlag van Israël, met een blauwe davidster op een witte achtergrond tussen twee horizontale blauwe strepen, werd aangenomen op 28 oktober 1948, vijf maanden na de oprichting van het land. De oorsprong van het ontwerp van de vlag dateert van het Eerste Zionistische Congres in 1897. De vlag is daarna bekend geworden als de "vlag van Zion".

Magen David Adom (MDA; Hebreeuws מגן דוד אדום‎ "Rode Schild van David") is Israëls enige officiële medische nood-, rampen-, ambulancedienst en heeft als symbool de ster in het rood.


Overig

In Unicode, het "Ster van David" symbool is U+2721 (✡︎).


Aangemaakt 12 oktober 2017, laatst bijgewerkt 8 mei 2021


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!