Symbool
אוֹת H226 "teken, teken(en), veldteken",

Een symbool is een bondige verbeelding van een begrip. Het kan een beeld, ding, dier of bloem representeren dat door jarenlange traditie of afspraak een speciale betekenis heeft gekregen.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel worden veel symbolische beschrijvingen gegeven die niet verward moeten worden met een symbool (zoals die in de definitie hierboven is gegeven). Bijvoorbeeld in Jes. 14:12 lezen we de beschrijving dat הֵילֵל בֶּן - שָׁחַר hêlēl ben-šāḥar, "Helel zoon van Shachar" die uit de hemel is gevallen, een eretitel voor de koning van Babylon (cf. Jes. 14:4) is en waarschijnlijk afgeleid van een benaming voor de morgenster (Venus) of de halve maan. (Zie HALOT 245 s.v. הֵילֵל). Vaak wordt gesteld op basis van deze tekst dat de morgenster het symbool voor satan is, wat niet mag worden opgemaakt daar het een symbolische beschrijving is. Dit blijkt uit Openbaring 22:16 waar van Jezus Christus wordt gezegd dat Hij de morgenster is.

Regenboog

Een van de weinige symbolen die in de Bijbel worden genoemd is de regenboog welke als symbool staat dat er geen zondvloed meer zal komen (Gen. 9:12-17).

Wapentekens

Verder zien we dat het volk tijdens de Uittocht in de woestijn ze gebruik maken van banieren en tekens om zo duidelijk te maken bij welke stam ze hoorden (Num. 2:2).


Christendom

Het kruis is een belangrijk symbool geworden in het christendom, welke de overwinning van Jezus op de dood symboliseert. Het IHS-symbool, ook wel Christogram genoemd, is een afkorting van ΙΗΣ en afgeleid van ΙΗΣΟΥΣ ιησυς (iēsus, "Jezus"), varianten hierop zijn IX, XPO, XPS, XPI, XPO, XPM met veelal een kruis erin verwerkt. Het was oa. verwerkt in een van de militaire standaards van keizer Constantijn.

Ook het Ichthus-teken was een bekend symbool, vooral in het begin van het christendom waaraan ze konden herkennen of de ander een mede-gelovige was.

Tegenwoordig zien we binnen de Messiaanse gemeenten als vervanging van het kruis vaak ook het Messiaans zegel.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!