John Bunyan

Zie ook: Beeldbank, Lijst bekende christenen, Puritanisme,

John Bunyan (Elstow, Bedfordshire, 30 november 1628 – Londen, 31 augustus 1688), was een Engelse puriteinse lekenprediker.

Inhoud

Levensbeschrijving

In 1628 wordt John Bunyan geboren, zijn ouders waren Thomas Bunyan en Margaret Bentley. Zijn vader, ketellapper van beroep, leert hem het vak. Weinig is verder bekend over zijn eerste levensjaren.

In 1648 trouwt hij met zijn eerste vrouw, die vermoedelijk Mary heet net als zijn eerste dochter. Als ketellapper verdient hij de kost in Elstow en omgeving, tijdens zijn tochten naar de omliggende dorpen denkt hij veel na. Het landschap en de natuur zijn voor hem een inspiratiebron die hij later in zijn boeken zal gebruiken.

Op 20 juli 1650 wordt Mary, de blinde dochter van het echtpaar Bunyan gedoopt. In 1652 wordt zijn zoon John geboren terwijl niet veel later zijn tweede zoon, Thom (waarschijnlijk vernoemd naar de vader van Bunyan), wordt geboren. Terwijl in 1654 zijn tweede dochter Elizabeth wordt geboren.

In 1655 verhuist hij met zijn gezin naar Bedford en wordt diaken in de gemeente van St. John. Niet veel later sterft zijn eerste vrouw en blijft hij achter met zijn vier kinderen. Zelf kampt hij met gezondheidsproblemen en lijdt aan tuberculose.

In 1656 geeft Bunyan zijn eerste werk uit met de titel Some Gospel Truths Opened ("Enkele Waarheden van het Evangelie verklaard"). Het volgende jaar geeft hij "Bewijs van de Waarheid van het Evangelie" uit, daarnaast wordt hij formeel erkend als prediker. In 1658 wordt hem een verbod opgelegd tijdens een rechtszitting omdat "hij preekte te Eaton Socon". Deze aanklacht werd waarschijnlijk geseponeerd. Het leidde tot het schrijven van het boek A Few Sighs from Hell, or the Groans of a Damned Soul.

In 1660 werd hij gearresteerd omdat de Engelse wet iedere prediker die niet door een bisschop was gewijd in staat van beschuldiging stelde. Na ondervragingen door Francis Wingate en William Foster luidde de beschuldiging "dat hij op een duivelse en verderfelijke manier mensen er van terughoudt naar de Kerk te komen om het Woord van God te horen en dat hij een notoire belegger is van onwettige samenkomsten en conventikels, tot grote verstoring en verwarring van de goede zaken van dit Koninkrijk, tegen de wetten van onze soevereine heer en koning" en werd in de gevangenis van Bedford gegooid. Zijn vrouw Elizabeth kreeg door het nieuws na een aantal dagen weeën en beviel van een kind dat niet veel later stierf. Tijdens zijn gevangenschap schrijft hij een aantal werken: "Grace abounding to the chief of sinners" (1666), "The holy city or the new Jerusalem" (1666), "A confession of my faith and a reason of my practice" (1671).

In 1671 wordt hij, na twaalf jaar gevangenschap, vrijgelaten om in 1675 voor een half jaar opnieuw gevangen gezet te worden. Hij schrijft dan zijn meest bekende boek "De Pilgrim's Progress" ("De Christenreis"), welke in 1678 wordt gepubliceerd en binnen een half jaar een tweede druk heeft.

In juli 1688 houdt hij zijn laatste preek over Johannes 1:13. In augustus reist hij door de stortregen naar een gezin om een ruzie tussen een zoon en vader te beslechten. Door het slechte weer krijgt hij hoge koorts en na tien dagen geleden sterft hij hieraan en wordt hij begraven in de grafkelder van Strudwick's op Bunhill Fields, Finsbury park in Londen.

Vier jaar later, in 1692, sterft zijn vrouw Elizabeth.


Overig

De Brede en de Smalle Weg (ca. 1885)Van zijn allegorie "De Christenreis" zijn in de loop der tijd prenten gemaakt. De prent is oorspronkelijk ontworpen door de Duitser Conrad Schacher in 1866. Het was Gawin Kirkham die de prent in Engeland populariseerde en ervoor zorgde dat deze wereldberoemd werd. Sindsdien zijn er, niet alleen vele vertalingen van gemaakt, maar zijn er ook vele varianten op de prent gemaakt waaronder veel moderniseringen (zie verder Dick Wursten, De brede en de smalle weg, Historische achtergrond en betekenis).


Bibliografie


Externe link(s)


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!