Blootvoets
יָחֵף H3182 "barrevoets, kaalheid, ongeschoeid zijn",

Zie ook: Beeldbank, Naakt, Naaktheid, Schoenen, Voet (lichaamsdeel),

Blootvoets of blootsvoets (Hebreeuws יָחֵף H3182), is het lopen zonder schoeisel zoals schoenen of sokken, i.e. op 'blote voeten'.

Inhoud

Bijbel

Op heilige plekken moest Mozes (Ex. 3:5; Hand. 7:33 †) en Jozua (Joz. 5:15 †) de schoenen uittrekken. Terwijl anderzijds het ook een teken van rouw was (Ezech. 24:17) en de reden waarom van koning David een keer wordt gezegd dat hij zonder schoenen liep (2 Sam. 15:30).

Jesaja moest meerdere jaren blootvoets rondlopen (Jes. 20:2ev.) als profetisch teken dat de Assyriërs de Egyptenaren en Kushieten als gevangenen zouden wegvoeren.


Religies

Christendom

Bij sommige kloosterorden van de Rooms-katholieke kerk lopen sommige leden op blote voeten. Dit naar aanleiding van de tekst "Draagt geen buidel, noch male, noch schoenen" (Luk. 10:4).

Islam

Bezoekers van een moskee worden geacht hun schoenen uit te doen.

Hindoeïsme

Personen die een hindoeïstisch gebedshuis of tempel binnengaan zijn verplicht hun schoenen uit te doen en het gebouw op blote voeten te betreden.


Geschiedenis

In de geschiedenis is het een bekend fenomeen dat slaven en gevangenen blootvoets liepen (cf. Jes. 20:2ev.). Ook tegenwoordig is het in China, Thailand, Zimbabwe, India, Iran, Pakistan en andere landen nog de gewoonte dat gevangenen blootvoets lopen.


Aangemaakt 3 mei 2021


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!