‹ Styrax (Hosea 4:13)Vanavond mijn Bijbeltuin op TV Gelderland ›
Salie
Gepubliceerd op 07-05-2011

De salie komt niet in de Bijbel voor. De מרוות יהודה wilde Judeese salie (Salvia judaica) is echter wel een inheemse plant in Israël. Deze plant werd gebruikt als keukenkruid en als geneesmiddel en heeft een bloeiwijze die veel gelijkenis heeft met de zevenarmige kandelaar. Sommige wetenschappers denken dat van deze salie het ontwerp voor de menorah is afgeleid. De menorah was de grote kandelaar van puur goud, die Mozes maakte tijdens de bouw van de tabernakel, geheel volgens de instructies die God hem gaf (Ex. 25: 9). Of het ontwerp van de menora inderdaad van de bloeiwijze van de salie is afgeleid, is niet Bijbels te onderbouwen. God instrueerde Mozes om de kandelaar te bouwen zoals dat beschreven wordt in Exodus. 25: 31-40.

De Salvia judaica heb ik tot nu toe niet te pakken kunnen krijgen, in mijn tuin staat daarom als vervanger de Salvia nemorosa (foto boven) en de Salvia officinalis. En dat brengt me meteen op een ander punt, veel van dit soort kruiden worden vaak genuttigd maar je moet wel opletten dat je weet welk soort je voor je hebt. De Salvia nemorosa die ook veelvuldig in Israël voorkomt is niet eetbaar, terwijl de S. officinalis en de S. Judaica wel eetbaar zijn. Daarom moet je nooit als je in een Bijbeltuin rondloopt even proeven aan een plant, tenzij je 100% zeker weet dat het de juiste plant is. Want in veel Bijbeltuinen wordt vaak een andere soort gekozen, omdat degene die in de Bijbel wordt vermeld niet in ons koude kikkerlandje wil groeien.


Tags: Flora, Salie, Tuin
Gerelateerde onderwerpen: Salie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij