‹ De kunst van christenvervolgingGegijzeld door terreur ›
Smachten of schreeuwen om water
Gepubliceerd op 20-08-2011

Zoals een hert schreeuwt naar de waterstromen, zo schreeuwt mijn ziel tot U, o God!

Psalm 42:2 (HSV)

Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar u, o God.

Psalm 42:2 (NBV)

Een overbekende tekst waar in de verschillende Bijbelvertalingen toch andere woorden zijn gekozen. Zo komen we als eerste verschil hert en hinde tegen. In de Hebreeuwse grondtekst is sprake van een mannelijk hert wat dus nooit een hinde kan zijn. Hoe is het dan mogelijk dat verschillende vertalingen hier toch voor hebben gekozen. Het probleem zit hem erin dat achter het woord "hert" een vrouwelijke werkwoordsvorm van smachten staat. De dichter heeft waarschijnlijk de vrouwelijke vorm gekozen, omdat hij deze ook gebruikt bij "mijn ziel", en dat is een vrouwelijk woord. Hij wilde op deze wijze de parallellie goed laten uitkomen. Aangezien hert een meer algemenere betekenis heeft dan hinde, zien verschillende vertalers geen problemen om het laatste te gebruiken.

Deze keuze tussen hert of hinde is direct van belang of de vertalers het erop volgende werkwoord met smachten of schreeuwen hebben vertaald. Vrouwen smachten, mannen schreeuwen. Wil men dit objectief vertalen dan had men "het hert smacht naar" moeten gebruiken. Hierbij komt dan meteen de vraag waarnaar dit hert dan smacht, sommigen geven waterstromen, andere waterbeken of weer anderen nog algemener stromend water. Er is hier sprake van een wadi en dat is iets wat in Nederland onbekend is. In het natte regenseizoen ontstaan in de woestijn allerlei snelstromende riviertjes en rivieren, welke later weer opdrogen. Het hert ziet dus het felbegeerde water steeds minder worden en gaat op zoek naar plekken waar nog wel water is. Je ziet dan ook vaak sporen van deze dieren die langs de half opgedroogde wadi lopen op zoek naar water.

Het is dit intense verlangen naar water van het hert dat de dichter gebruikt om duidelijk te maken dat hij zo naar God verlangd. Hij blijft niet zitten tot hij uitgedroogd is, maar gaat naarstig op zoek om maar iets van het Levende Water te vinden.


Tags: Fauna, Hert, Natuur, Psalmen
Gerelateerde onderwerpen: Hert, Natuur

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs