‹ OmnesViae: Tabula PeutingerianaSpoken in de Bijbel (2) ›
Spoken in de Bijbel
Gepubliceerd op 17-10-2011

Zij schrokken vreselijk en dachten dat ze een spook zagen. Zij schreeuwden van angst.

Markus 6:49 (Het Boek)

Nu de dagen weer korter beginnen te worden, breekt ook weer de tijd aan voor spookverhalen. Ook in de Bijbel komt een spookverhalen voor, zo lezen we in Job 4:15 dat er een "geest" voorbij een van Job's vrienden kwam "die zijn haren ter berge deed rijzen". In het Nieuwe Testament komen we het geloof in spoken tegen, als Jezus midden in een stormachtige nacht op het water langs het schip van zijn discipelen loopt.

Nu zijn er in de loop der tijd verschillende personen geweest die dit hebben proberen te verklaren, maar in alle gevallen heb ik nooit gezien dat ze de aandacht vestigden op de spookachtige verschijning. Ik had bijvoorbeeld gedacht dat één of meerdere (pseudo)geleerden misschien hadden voorgesteld dat de verschijning het St. Elmo's vuur was, een elektrische gloed welke soms te zien is in de masten en wanden van een schip tijdens stormachtig weer.

Maar dit soort theorieën terzijde, wat me opviel is dat de discipelen Jezus dus niet herkenden, dit in tegenstelling tot veel schilderijen die de afgelopen eeuwen van dit tafereel is gemaakt en waar Jezus altijd goed zichtbaar is afgebeeld. Zelfs nadat Christus zich bekend had gemaakt en in het schip was geklommen bleven de discipelen nog in verwarring (vs. 51). We kunnen nu als moderne en nuchtere mensen zeggen dat de discipelen bijgelovig waren, maar wat ze hadden gezien was niet voor hun te verklaren en het moet een enorme opluchting zijn geweest toen ze zagen dat het Christus was die op hen afkwam.


Tags: Markus, Spoken, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Markus

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken