Kreta
Κρής G2912 "Kretenser", Κρήτη G2914 "Kreta", כַּפְתֹּר H3731 "Kafthor, Kaftor", כַּפְתֹּרִי H3732 "Kaftorieten, Kafthorieten, Cafthorieten", כְּרֵתִי H3774 "Keretieten , Cherethieten, Cheretim, Krethi",

Zie ook: Beeldbank, Eiland, Kafthor, Kretenzers,

Kreta (Grieks: Κρήτη, Kriti) is het grootste van de Griekse eilanden en is in grootte het vijfde eiland in de Middellandse Zee.

Inhoud

Bijbel

De Joden noemden dit eiland כַּפְתּוֹר Kafthor (Deut. 2:23; Jer. 47:4; Amos 9:7). Paulus liet Titus hier achter om in alle steden oudsten aan te stellen (Titus 1:5).


Beschrijving

De oppervlakte van Kreta bedraagt ruim 8300 vierkante kilometer. Kreta ligt in het zuiden van de Egeïsche Zee en vormt de grens met de Libische Zee. Het eiland is 260 kilometer lang en de breedte varieert van 12 kilometer (bij Ierapetra) tot 70 kilometer (tussen Heraklion en Lithinon). Het eiland heeft een omtrek van ongeveer 1050 km.

Kreta is zeer bergachtig en van West naar Oost zijn er drie gebergtes te onderscheiden. In het Westen bevindt zich de Lefka Ori (Witte Bergen), waarvan met 2452 meter de Pachnes de hoogste top is. Deze bergen zijn gedurende de winter altijd wit en zelfs tot begin juni kan van grote afstand de resterende sneeuw worden gezien. De Samariakloof loopt door dit gebergte. In het centrale deel van Kreta bevindt zich het Idagebergte met de Ida Psiloritis als hoogste berg (2456 meter). In het Oosten ligt bij de Lassithihoogvlakte het Diktigebergte, waarvan de Dikti met 2148 meter de hoogste berg is. De bergen bestaan grotendeels uit kalksteen (ons woord 'krijt' komt van Kreta) en herbergen veel grotten en tegen de 50 kloven. Er lopen verspreid over Kreta een aantal kleine riviertjes die een groot deel van het jaar droog staan.

De kustlijn heeft een lengte van ruim 1050 km. De zuidkust van Kreta kenmerkt zich door de steile rotswanden en door sterke erosie. De noordkust is relatief vlakker en aan deze zijde bevinden zich dan ook de meeste stranden. De weinige strandjes aan de zuidkust liggen meestal in afgelegen baaien. De afstand tussen Kreta en het vaste land van Griekenland bedraagt ongeveer 100 km. Zo'n 300 km ten zuiden van Kreta ligt het Afrikaanse land Libië.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!