Achmetha, Ecbatana (plaats)
אַחְמְתָא H307 "Achmetha, Ecbatana",

Zie ook: Medië, Plaatsen,

Achmetha, Ecbatana

Achmetha (Hebreeuws אַחְמְתָא H307), of Ecbatana (Grieks Ἀγβάτανα), de hoofdstad van Medië, geïdentificeerd met het moderne Hamadan in Iran. De stad ligt in een groen, bergachtig gebied op een hoogte van 1850 m aan de voet van de 3574 m hoge berg Alwan, ongeveer 400 km ten zuidwesten van Teheran.

Inhoud

Bijbel

De plaats wordt alleen in Ezr. 6:2 genoemd, waar in het paleis een geschrift werd gevonden waarin bleek dat koning Cyrus toestemming had gegeven om de tempel te Jeruzalem te herbouwen.

Daarnaast wordt Ecbatana meerdere malen genoemd in apocriefe geschriften (Tobit 3:7; 6:7, 23; 14:14, 16; Judith 1:1, 2, 14; 2 Makkabeeën 9:3).


Geschiedenis

Volgens Herodotus werd de stad gesticht door een zekere Deioces, de eerste koning der Mediërs (Herodotus, Histories 1.98-99).

Ecbatana werd de zomerresidentie van de Achaemenidische koningen (Xenophon, Anabasis, 3.5.15). Hun paleis wordt beschreven door de Griekse historicus Polybius of Megalopolis (Polybius, World History 10.27.3-13) en was volgens hem mooier en rijker dan welke andere stad dan ook in de wereld.


Tombe van Esther

Volgens de judeo-Perzische traditie is er in de stad Hamadan (Iran) een Joods heiligdom, waar Esther en Mordechai zouden zijn begraven. Deze tombe wordt reeds door Benjamin of Tudela  (12de eeuw) genoemd en is nog steeds te bezichtigen en bevat schitterende Judeo-Perzische teksten aan de binnenzijde. Hoewel de tombe het enige Joodse nationale monument in Iran is,en behoorlijk oud, is het waarschijnlijk eerder middeleeuws en heeft het niets te maken met de Parthische tombes waarvan Josephus melding maakt (Flavius Josephus, Jewish Antiquities 10.265)

Zie verder: Esther


Aangemaakt 16 december 2011


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!