Gemeente Gods (Sipke Vrieswijk)

Zie ook: Lijst bekende sekten, Sekte,

De Gemeente Gods is een Nederlandse sekte die in 1975 is ontstaan rondom Sipke Vrieswijk (1928 – 2019†)

Inhoud

Ontstaan en ontwikkeling

Sipke Thomas Vrieswijk werd geboren in het Friese Wouterswoude in oktober 1928 of 1926 (Omroep Gelderland, 22 februari 2019), waar hij opgroeit in een gezin dat wordt beïnvloed door zijn grootmoeder. Rondom zijn 35ste krijgt Vrieswijk een hemelse boodschap 'Je moet mijn komst op aarde verkondigen, want die is aanstaande', waarna hij gaat preken in enkele huisgemeenten in het noorden (H.J. Korterink, Tom Cruise en de sekte van Sipke Vrieswijk).

In de jaren zeventig moet hij vanwege zijn werk, als verzekeringsagent, verhuizen richting het westelijke deel van Nederland. Op datzelfde moment zoeken zo'n zestig mensen uit 's-Gravendeel – die lid zijn van een volle evangeliegemeente in Dordrecht – een voorganger om in hun eigen dorp een gemeente te beginnen. Vrieswijk wordt door hen als onbezoldigd voorganger aangesteld. Hij wordt echter ontslagen bij zijn verzekeringsmaatschappij en vanaf dat moment mag de gemeente voortaan voor zijn salaris zorgen, waarbij grote bedragen (op aandrang van Vrieswijk) worden toegezegd. In het begin houdt Vrieswijk diepgaande Bijbelstudies en geeft verschillende profetieën door. Al snel verkondigt hij dat hij persoonlijk door God is aangewezen en laat zichzelf vervolgens Jesaja noemen, naar de Bijbelse profeet.

In 1983 verhuist Vrieswijk met zijn volgelingen naar Velddriel, waar het voormalige klooster van de Zusters van Liefde aan de Voorstraat wordt aangekocht. Hier begint Vrieswijk regelmatig de leden de biecht af te nemen, waardoor hij veel over hen te weten komt en hen daarmee verder onder druk kan zetten. Leden die kritiek uiten op het wangedrag van Vrieswijk worden onherroepelijk uit de groep verbannen. Daarnaast laat hij leden de banden met familie en vrienden verbreken.

Hij scheidt van zijn (tweede) vrouw en trouwt met Aagje Folkerts – die de bijnaam profetes Aïda krijgt – en haar doodzieke man zonder hulp achterlaat omdat die volgens de "profeet" bezeten is door demonen. Vanaf dat moment worden met regelmaat volwassen vrouwen en kinderen bij hem en zijn vrouw ontboden om te voldoen aan hun wellustige verlangens. Een aantal sekteleden die nog niet geheel zijn geïndoctrineerd weten te ontsnappen. Zo keert een man in het holst van de nacht terug om zijn vrouw en kinderen op te halen, via een openstaand raam lukt het hem twee van de drie te ontvoeren. De dochter, een tiener, slaapt boven en kan niet worden meegenomen en zien ze pas jaren later weer terug.

Begin jaren negentig raakte de sekte in (financiële) problemen, onder andere door de kinderbescherming en de fiscus. Onder het mom van dat ze "de wederkomst moeten afwachten", neemt hij samen met enkele andere volgelingen, onder wie minderjarigen, in 1992 de wijk naar Israël. Een aantal achterblijvende leden van de sekte trekken zich terug in een rijtjeswoning in Papendrecht en richten de stichting Hulp Profeten Gods Jesaja-Aïda op, die tot doel heeft Vrieswijk financieel te ondersteunen.

In 1997 worden Vrieswijk en Folkerts aangehouden in Sussex (Engeland) vanwege jarenlang seksueel misbruik van minderjarigen, en uitgeleverd aan Nederland.

In 1999 worden ze onderzocht door het Pieter Baan Centrum en wordt Vrieswijk veroordeeld tot TBS met dwangverpleging (RD, 4 december 1997, 1 september 1998).

In 2010 wordt de TBS van Vrieswijk beëindigd zonder voorwaarden en voegt hij na zijn vrijlating zich weer bij zijn sekte in Papendrecht waar hij in 2019 overlijdt (Omroep Gelderland, 22 februari 2019).


Aangemaakt 20 april 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!