Kikkers
βάτραχος G944 "kikvors, kikker", צְפַרְדֵּעַ H6854 "kikker",

Zie ook: Beeldbank, Amfibieën, Dieren / Fauna,

KikkerKikkers (Anura, Hebreeuws צְפַרְדֵּעַ H6854, Grieks βάτραχος G944), zijn dieren die behoren de amfibieën.

Inhoud

Bijbel

In het Nieuwe Testament worden kikkers eenmaal genoemd, in vergelijking met drie onreine geesten die uit de mond van de valse profeet komen (Opb. 16:13), In het Oude Testament worden ze alleen vermeld als een van de tien plagen in het Oude Testament (Ex. 8:2-13; Ps. 78:45; 105:30).

→ Hoofdartikel Tien plagen

Volgens Lev. 11:9 zijn kikkers niet kosher omdat ze geen vinnen en schubben hebben.


Zoölogie

KikkersKikkers behoren tot de gewervelde dieren, ze hebben vier poten maar geen staart en verschillen hiermee van de meeste andere amfibieën. Alle kikkers hebben een afgeplat, peervormig lichaam en uitpuilende ogen. De kop en bek zijn breed, de lange achterpoten zijn sterk gespierd en goed ontwikkeld. Kikkers zijn de enige dieren die een kwaakblaas hebben en hiermee soortspecifieke geluiden maken om elkaar te lokken. Net als andere amfibieën zijn kikkers koudbloedig, hierop is zowel de bloedsomloop als de ademhaling aangepast. Een aantal soorten houdt een zomerrust of winterslaap om erg warme respectievelijk koude jaargetijden te doorstaan.

De ontwikkeling van de kikker van larve tot adult is uniek binnen de gewervelden. Kikkers doorlopen een volledige metamorfose waarbij de larve er totaal anders uitziet dan de volwassen kikker.

Kikkers eten een breed scala aan prooien, meestal kleine dieren als insecten en andere ongewervelden. De grotere soorten eten soms kleine gewervelden.

Kikkers hebben vele natuurlijke vijanden zoals vissen, vogels, zoogdieren en reptielen. Veel soorten worden direct of indirect bedreigd door de mens, een aantal soorten is hierdoor sterk bedreigd of uitgestorven.

(Als basis voor dit artikel is Wikipedia gebruikt en daarna uitgebreidt)

Verspreidingsgebied

Kikkers kunnen door hun goed ontwikkelde aanpassingsvermogen bijna overal overleven. De meeste soorten leven in tropische regenwouden, op de bodem of in bomen. Ook in moerassen, bossen, heiden, graslanden, ondergelopen weilanden, mangroven en zelfs in woestijnen en berggebieden kunnen ze overleven. Alleen in zoute omgevingen, zoals de zeeën, komen ze niet voor. Vrijwel alle kikkers leven in vochtige omstandigheden.

Kikkervisjes in de buurt van En Akiv (Negev)In Israël komen ze overal voor, inclusief woestijngebieden als de Negev.


Koop nu