‹ Hij is opgestaan!Livius Nieuwsbrief (55) ›
Wadi's in de Negeb
Gepubliceerd op 05-04-2010

O HEERE! wend onze gevangenis, gelijk waterstromen in het zuiden.

Psalm 126:4

Psalm 126 is één van de bekendere psalmen en toen ik bovenstaand vers las borrelden allerlei vragen bij me op. Het is duidelijk dat het eerste gedeelte slaat op de vele Joden die nog in ballingschap in Babylonië zijn en de hoop dat die weer in grote stromen naar Israël mogen trekken.

Echter waarom wordt gesproken over gelijk waterstromen in het zuiden (SV) of zoals andere vertalingen geven als bij de ravíjnen ín de Négev (Naardense Vertaling), zoals u water doet weerkeren in de woestijn (NBV), als beken in het Zuiderland (NBG51), een waterloop in de woestijn gaat weer stromen (WV95)  of zoals de regen de droge beken vult (GNB96).

In het Hebreeuws staat er אפיקים בנגב ka’ăfîqîm banneḡeḇ, letterlijk wadi's in de Negev. We zien dat enkele vertalingen Negev met "zuiden, Zuiderland" vertalen, daarnaast zien we dat de meeste vertalingen wadi vertalen met "beken, waterstromen". Daar wadi's in alle Israëlische woestijnen voorkomen, is de vraag waarom de wadi's in de Negev? Een andere vraag waarom wadi's in het meervoud en niet gewoon wadi/beek zoals de Willibrord wil vertalen?

Het antwoord werd me duidelijk toen ik vorige maand door de verschillende woestijnen trok. In de Judea woestijn zijn de verschillende wadi's/beken geheel anders dan in de Negev. Bij de eerste woestijn zijn de wadi's relatief smal en persen ze zich door de ravijnen naar de lager gelegen gebieden zoals de Dode Zee. In de Negev daarentegen komen via verschillende kleinere wadi's uiteindelijk bij elkaar in grote wadi's als de Nahal Paran, de  Nahal Zin die naar het oosten stromen en de Nahal Gaza, de Nahal El Arish en de Nahal Shikma die naar het westen stromen. Deze wadi's zijn enkele honderden meters breed.

Het is dit beeld dat het regenwater via allerlei kleine stroompjes samenkomen in één grote brede en diepe stroom wat de Psalmist in gedachte had als hij bidt dat de ballingen van alle hoeken van de aarde samenstromen zoals "de waterstromen in de Negev".


Tags: Bijbelstudie, Natuur, Negev, Psalmen, Wadi, Woestijn
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Natuur, Negev, Wadi, Woestijn

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin