‹ Livius Nieuwsbrief (61)Seks met de vijand is kosher (?) ›
Gethsemané
Gepubliceerd op 04-10-2010

Dit artikel is onderdeel van een reeks, hoe je een archeologische vakantie kan beleven in Israël. Deze reis zal door een paar vrienden van mij, die voor het eerst naar Israël gaan, in februari worden gemaakt. Voor een compleet overzicht van de reis die ze willen maken, inclusief kaart zie hier.

Gethsemané is bekend omdat Jezus de laatste uren voor de kruisiging zich hier terugtrok  (Mat 26:36) en waar hij verraden werd door Judas en gevangen genomen door de tempelwachters (Mat 26:47). Gethsemané (Aramees voor "oliepers") was in de Bijbelse tijd een kleine olijfboomgaard gesitueerd op de Olijfberg net buiten Jeruzalem.

In de loop der eeuwen werd dit een van de vele christelijke hangplekken heiligdommen. Nadat er al verschillende kerken waren gebouwd kwam de grond in 1681 in het bezit van de orde der Franciscanen, die het ommuurden. De Rooms-katholieke kerk (baseliek) die er nu staat werd tussen 1919 en 1924 gebouwd, gebaseerd op een ontwerp van Antonio Barluzzi die zich liet inspireren door Byzantijnse basilica. Deze wordt de Kerk van Alle Naties genoemd, ook bekend onder de naam Basilica van de Doodsangst (Latijn: Basilica Agoniae Domini).  Het mozaïek op de façade is een ontwerp van Giulio Bargellini en toont Jezus als de band tussen God en de mensheid.

Naast de kerk is een kleine tuin waarin acht eeuwenoude olijfbomen staan. Deze worden voor het eerst in de 15de eeuw beschreven en werden toen al als oud werden bestempeld. Sommigen gaan er van uit dat ze reeds bestonden ten tijde van Jezus, maar hier is geen bewijs voor. Zelf schat ik dat ze ongeveer 1000 jaar oud zijn.


Tags: Atlas, Flora, Israël, Jeruzalem, Kerken, Pasen, Plaatsen, Uncategorized, Vakantie Israel I
Gerelateerde onderwerpen: Atlas, Jeruzalem, Kerken, Pasen, Plaatsen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen