Rozijnenkoek
אָשִׁישׁ H808 "druivenkoeken, fondamenten", אֲשִׁישָׁה H809 "rozijnenkoek, fles(sen), druivenkoek",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Eten, Gerechten, Voedsel,

Rozijnenkoek (Hebreeuws אֲשִׁישָׁה H809), een bepaald soort voedsel of gerecht.

Inhoud

Bijbel

Rozijnenkoeken werden in het oude Midden-Oosten gebruikt als cultische offers door vele religies en dan vooral bij vruchtbaarheidsriten (cf. אֲשִׁישֵׁ֧י H808 Jes.16:7; Hos. 3:1). In het oude Israël werden ze gegeten tijdens feestelijke vieringen (2 Sam. 6:19; 1 Kron. 16:3) en werd gezien als verbetering van de seksuele vruchtbaarheid (Hoogl. 2:5).


Terminologie

אֲשִׁישׁוֹת ’ăšîšwōṯ “rozijnenkoeken” een dure delicatesse van gedroogde en samengeperste druiven (HALOT 95 s.v. אֲשִׁישָׁה; BDB 84 s.v. אֲשִׁישָׁה; Jastrow 128 s.v. אֲשִׁישָׁה).

Soms wordt gedacht dat de Sufganiyot (סֻפְגָּנִיָּה; enkelv. Sufganiyah) “sponskoek” en is afgeleid van een Grieks leenwoord van σπογγος G4699 spongos (E. Klein, p. 453) een gerecht is welke van deze rozijnenkoeken is geëvolueerd (AbdB, Oliebollen in de Bijbel?).


Geschiedenis

In 2006 werd in Tell es-Safi, het Bijbelse Gath, vaatwerk is gevonden die vermoedelijk werd gebruikt voor het maken van deze rozijnenkoeken (Aren Maeir, A Unique Vessel from Tell es-Safi/Gath and its Interpretation).

Soms wordt gesteld dat de rozijnenkoeken een voorloper waren van de Sufganiyot (סֻפְגָּנִיָּה; enkelv. Sufganiyah) welke rondom Chanoeka worden gegeten en mogelijk een voorloper zijn van de Nederlandse oliebol (AbdB, Oliebollen in de Bijbel?).


Aangemaakt 18 maart 2011, laatst bijgewerkt 1 januari 2022


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!