Westelijke Jordaanoever

Zie ook: Beeldbank, Filistea, Palestina, Philistia, Israel (regio),

De Westelijke Jordaanoever, of Westoever (Engels Westbank) is het gebied dat de Bijbelse regio's Judea en Samaria beslaat. Derhalve in het Hebreeuws יהודה ושומרון "Judea en Samaria" genoemd.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel komt deze benaming niet voor. Het gebied beslaat die delen van Israël waar ten tijde van Jezus Samaria en Judea was gesitueerd. Diverse Bijbelse plaatsen, als Bethlehem, Hebron, Jeruzalem komen we ook tegenwoordig nog tegen.


Beschrijving

Het gebied wordt aan de oostelijk kant begrensd door de Jordaan en een klein gedeelte van de Dode Zee. De overige grenzen worden bepaald door de wapenstilstandsgrenzen van 1949 tussen Israël en Jordanië en welke later de "groen lijn" werd genoemd. Op de Jordaanvallei na, is het grootste gedeelte bergachtig.

De benaming is ietwat overdreven omdat de westelijke grenzen op diverse kilometers van de Jordaan liggen, zodat er nauwelijks tot niet sprake is van een "oever". Als we de afstanden van enkele plaatsen in dit gebied vergelijken met plaatsen in Nederland ten opzichte van de Noordzee, dan krijgen we een iets ander beeld wat onder "oever" wordt verstaan:


Geschiedenis

Betreffende claims op het gebied zie → Regio Israël

Na de oprichting van de staat Israël in 1948 werd Israël door de omliggende Arabische landen aangevallen (de Arabisch-Israëlische Oorlog) en grote delen van Judea en Samaria werden door Trans-Jordanië veroverd en op 24 april 1950 formeel geannexeerd, waarbij het de naam "Westelijke Jordaanoever" kreeg. Deze annexatie werd alleen erkend door Groot-Brittannië en Pakistan. Tevens werd op dit moment de naam Trans-Jordanië veranderd in Jordanië. Het was verboden voor Joden om in dit gebied (inclusief het Tempelplein) te komen, toeristen moesten een doopbewijs tonen aan de Jordaanse autoriteiten om te bewijzen dat ze geen Jood waren.

Tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 werd het gebied door Israël heroverd  op Jordanië en werd internationaal als militair bezet beschouwd, evenals Oost-Jeruzalem met de 'oude stad' van Jeruzalem. Volgens Resolutie 181 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zou Jeruzalem, als geheel, een aparte status krijgen. Desondanks annexeerde Israël Oost-Jeruzalem met een groot aantal omringende dorpen in de Westoever. Het dagelijks bestuur van de Tempelberg met daarop de Al-Aqsa moskee met de bekende Rotskoepel bleef onder beheer van de (toen door Jordanië gedomineerde) islamitische organisatie WAQF.

Op 4 juli 1967 werden de in dit gebied wonende Arabieren voor het eerst Palestijnen genoemd en werd door de PLO opgeroepen tot stichting van de staat Palestina.

In 1988 liet Jordanië zijn aanspraak op de Westelijke Jordaanoever varen.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!