Schapen
πρόβατον G4263 "kleinvee, schaap", צֹאן H6629 "kudde, kleinvee, schapen",

Zie ook: Beeldbank, Dieren / Fauna, Evenhoevigen, Lam, lammetje, Zoogdieren,

Het schaap (Ovis orientalis aries) is een gedomesticeerd evenhoevig zoogdier en stammen zeer waarschijnlijk af van de moeflon (Ovis orientalis orientalis), zij behoren tot een geslacht (Ovis) van hoefdieren uit de onderfamilie bokken (Caprinae) van de holhoornigen (Bovidae), uit de orde evenhoevigen (Artiodactyla) van de klasse zoogdieren (Mammalia).

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel wordt geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen schapen en kleinvee, dit houdt in dat in veel gevallen ook geiten kunnen worden bedoeld.


Beschrijving

Taxonomie

Er zijn vijf tot zevental soorten schapen (Ovis), die in twee ondergeslachten zijn ingedeeld. De taxonomische status is vrij onduidelijk en diverse wetenschappers hanteren een andere indeling.

Roofdieren

Afgezien van parasieten en ziekten, is predatie een bedreiging voor schapen en de winstgevendheid van het fokken van schapen. Gedomesticeerde schapen kunnen zichzelf nauwelijks verdedigen in vergelijking met andere soorten die als vee worden gehouden. Zelfs als schapen een aanval overleven, kunnen ze sterven aan hun verwondingen of simpelweg aan paniek. Wereldwijd zijn hondachtigen – inclusief de huishond – verantwoordelijk voor de meeste predatie op schapen. Andere dieren die af en toe op schapen jagen zijn: katachtigen, beren, roofvogels, raven en wilde zwijnen. Het is om die reden dat naast herders er ook bij een kudde vaak herdershonden zijn om deze roofdieren te verjagen.

Verspreidingsgebied

De diverse wilde soorten schapen komen voor van Klein-Azië via Iran en Tibet tot Mongolië en Siberië in Azië, en in het westen van Noord-Amerika van Alaska tot Noord-Mexico.

Gedomesticeerde schapen komen overal op de wereld voor waar ook mensen zijn.


Aangemaakt 28 februari 2007, laatst bijgewerkt 17 juni 2020


Koop nu