Bastaard
νόθος G3541 "bastaard", מַמְזֵר H4464 "bastaard",

Zie ook: Kinderen,

Een onwettig kind, onecht kind of buitenechtelijk kind is een kind van een vader en moeder dat niet tijdens een wettig huwelijk of binnen een bepaalde periode na de ontbinding daarvan is geboren. Een overspelig kind is een onwettig kind dat in overspel verwekt is.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel wordt een drietal keren het woord bastaard gebruikt (מַמְזֵר H4464 Deut. 23:2; Zach. 9:6; νόθος G3541 Heb. 12:8). Verder wordt van Jefta gezegd dat hij een בֶּן־אִשָּׁ֣ה "de zoon is van een hoer" is (Richt. 11:1), een algemene aanduiding voor een bastaard.

David een bastaard?

Sommige Joodse commentatoren willen op basis van Ps. 69:9 het woord זוּר "vreemdeling" van de stam מַמְזֵר H4464 "bastaard" afleiden en stellen daarmee dat David een bastaard was (Yalkut HaMachiri, Sefer HaTodaah (Sivan en Shavuot)). Anderen zien in Ps. 51:7 "Zie, ik ben in ongerechtigheid geboren en in zonde heeft mijn moeder mij ontvangen" een bewijs. De kanttekeningen verwijzen hier naar de erfzonde, eerder zal men het moeten opvatten als zijnde een totaal schuldbesef van David.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!