Maaier, maaien
ἀμάω G270 "maaien, neermaaien", θεριστής G2327 "arbeider in de oogst, maaier", גֵּז H1488 "afmaaiingen, afmaaiing, wol, vel, nagras, beschering, grasland, vacht", קָצַר H7114 "maaier, maaien",

Zie ook: Landbouw (doorverwijspagina), Oogst,

Maaien is het verwijderen van het bovengrondse deel van een plant, handmatig met een zeis, sikkel of machinaal met een maaimachine. De plant wordt enkele centimeters vlak boven de grond afgemaaid.

In Bijbelse tijden werd voornamelijk gebruik gemaakt van een sikkel.

Inhoud

Bijbel

In Leviticus 23:22 lezen we het voorschrift dat niet alles weggehaald mag worden, maar dat er iets dient overgelaten te worden voor de armen en behoeftigen. Een vorm van sociale voorzieningen. In het Bijbelboek Ruth wordt meermalen het maaien genoemd, waarbij ook het hiervoor genoemde voorschrift in praktijk wordt gebracht. Uit de beschrijving van dit boek krijgt men goed inzicht hoe het maaien en oogsten gebeurde en dat man en macht werd ingezet.

Andere vermeldingen in het Oude Testament vinden we in 1 Sam. 6:13 van het maaien tijdens de tarweoogst en meer algemeen in Deut. 18:4, Psalm 72:6 en Amos 7:1.

In het Nieuwe Testament komen we het tegen in de gelijkenis van het onkruid (Mat. 13:30ev.) en in de brief van Jakobus (Jak. 5:4)


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!