Frontrunners Ministries

Zie ook: Christelijke organisaties, Nieuwe Apostolische Reformatie, Welvaartsevangelie, Woord van Geloof,

Frontrunners Ministries (FRM) is een in 2016 door Tom de Wal opgerichte organisatie die bekend is geworden vanwege de verkondiging van het welvaartsevangelie en gebedsgenezingen.

Inhoud

Ontstaan

Tom en Femke de Wal zijn in 2016 gestart met Frontrunners. De naam van hun organisatie hebben ze afgeleid van de Bijbeltekst “Weet u niet dat zij die in de renbaan lopen, allen wel lopen, maar dat slechts één de prijs ontvangt? Loop dan zo dat u die verkrijgt” (1 Cor. 9:24). Terwijl hun motto “Alles is mogelijk voor wie gelooft” (Mark. 9:23) is (Frontrunners, Tom de Wal). Aan het begin van hun bediening hebben zij naar eigen zeggen een Bijbelschool en Bijbelse theologie gestudeerd (Frontrunners, Over Ons).

In 2018 werd in Werkendam het conferentiecentrum annex tv-studio geopend (Omroep Brabant, 21 augustus 2018) en vanwaaruit zij via het YouTube-programma ‘Voice of Faith’ diensten begonnen uit te zenden. Terwijl in 2019 ze met een Bijbelschool begonnen, welke in 2021 werd uitgebreid met de ‘Healing School’. In 2022 werden er voor het eerst fulltime opleidingen aan hun Bijbelschool aangeboden. Tevens zijn ze begonnen hun content in andere talen aan te bieden (Frontrunners, Visie). Verder werd de bouw van een congrescentrum in Dussen aangekondigd (AD, 15 mei 2022).

Ook zijn er in de loop der jaren meerdere Nederlands- en Engelstalige boeken van de hand van Tom de Wal verschenen welke zij gratis aanbieden.


Leerstellingen

Zoals bij veel nieuwe bewegingen is er bij FRM geen duidelijke beschrijving wat hun leerstellingen zijn. Echter aan de hand van de preken en hun boeken zijn wel enige thema's of leerstellingen af te leiden.

Zo gaan diverse preken van De Wal over het thema 'Geloof voor je financiën'. Volgens hoogleraar Miranda Klaver van de Vrije Universiteit Amsterdam vallen zijn preken dan ook onder de prosperity beweging, ook wel welvaartsevangelie genoemd (CVandaag, 21 oktober 2022).

Daarnaast zijn er enige elementen in hun bediening die doen denken aan de leerstellingen van de Nieuwe Apostolische Reformatie (cf. NAR Connections, Tom de Wal), waaronder dat zij een evangelie verkondigen waarbij ook wonderen gebeuren. Zo zijn er speciale gebedsdiensten omdat zij stellen "Jezus genas iedereen en daar wil ik Mijn kerk ook naar toe hebben" (Frontrunners, Genezing). Terwijl bij andere diensten het fenomeen 'heilig lachen' aanwezig zou zijn en waarover naar aanleiding van enkele vragen waar in de Bijbel staat "Mensen rolden letterlijk van hun stoelen van het lachen en werden vervuld met de Heilige Geest" op Facebook enige argumenten werden gegeven (Facebook, 19 juni 2022; zie ook "heilig lachen, argumentatie" waar dit uitgebreider wordt behandeld).


Kritiek

De afgelopen jaren zijn er meerdere vormen van kritiek op FRM en De Wal in de media geweest. Bij enkele onderwerpen van kritiek is een verwijzing opgenomen naar het hoofdartikel zodat niet ieder detail opnieuw uitgelegd hoeft te worden.

Volgens journalist Hendrina de Graaf is FRM een "hoog-risico organisatie" omdat volgens de Kamer van Koophandel "Tom de Wal als enige zelfstandig bevoegd is" en in strijd zou zijn met de regels voor een ANBI-status dat een bestuurder niet over het vermogen van de stichting mag beschikken alsof het zijn eigen vermogen is of waarbij zijn stem doorslaggevend is (CVandaag, 21 oktober 2022).

Naar aanleiding van het artikel van De Graaf en het daarop ontstane tumult op Social Media plaatste FRM op Facebook een reactie met acht punten ter verdediging van hun standpunten (Facebook, 24 oktober 2022) en welke reeds de volgende dag puntsgewijs door Rudy Brinkman werden weerlegd (Bijbelstudie.info, 25 oktober 2022). Ook de redacteur van CVandaag Jeffrey Schipper schreef een verantwoording in zijn krant over het geplaatste artikel (CVandaag, 31 oktober 2022). Waarop FRM een verklaring afgaf om openheid van zaken te geven (CVandaag, 31 oktober 2022). De reactie van FRM werd reeds eerder in een preek "Oordelen; wanneer wél en wanneer niet?" uitvoeriger verwoord (Youtube, 8 mrt 2022 vanaf 29:50) en waarbij De Wal opmerkingen maakte als "dat men hun bek erover moeten houden" en dat "niemand heeft een bediening van bekritiseren of vermanen" en "ze moeten je bij de GGZ onderbrengen". Opvallend is dat we in de Bijbel juist lezen "En neem niet deel aan de onvruchtbare werken van de duisternis, maar ontmasker ze veeleer" (Efez. 5:11 HSV) en "Als iemand bij u komt en deze leer niet brengt, ontvang hem niet in huis en begroet hem niet. Want wie hem begroet, die heeft deel aan zijn slechte werken" (2 Joh. 1:10-11 HSV). Terwijl elders wordt gezegd "Want er zijn ook veel opstandigen, mensen die zinloos praten en misleiders, vooral die van de besnijdenis zijn. Men moet hun de mond snoeren. Zij brengen hele huisgezinnen in verwarring, door te leren wat onbehoorlijk is, om schandelijke winst" (Tit. 1:10-11 HSV). Hieruit blijkt dat we zeker zeer kritisch mogen zijn en als blijkt dat het een dwaallering is welke wordt verkondigd dat daarop kritiek geleverd mag worden. Ook bij de eerste christenen zien we dat ze het woord van de predikers onderzochten of deze van de Heer was (Didachè, XI). Paulus prees zelfs de gelovigen van Berea omdat die onderzochten aan de hand van de Schrift of het klopte (Hand. 17:10ev.).

Welvaartsevangelie

Welvaartsevangelie

Willem J. Ouweneel noemt het welvaartsevangelie van De Wal "een gevaarlijke dwaling" (Twitter, 25 okt. 2022) en "is een van de gevaarlijkste misleidingen die ooit uit het extreem-charismatische denken zijn voortgekomen" en beargumenteert dit in zijn artikel aan de hand van diverse Bijbelteksten (W.J. Ouweneel, Een typisch eigentijdse dwaling: het ‘welvaartsevangelie’).

Ook journalist Hendrina de Graaf heeft hier grote moeite mee en schrijft ""Het Evangelie is niet ‘je zonden worden vergeven’, maar het Evangelie ligt in de belofte ‘in u zullen alle volken van de aarde gezegend worden", houdt De Wal zijn luisteraars voor" en komt dan met diverse tegenargumenten (CVandaag, 21 oktober 2022). Onder andere haalt zij in haar artikel aan dat "De Wal heeft moeite met diverse Nederlandse Bijbelvertalingen die volgens hem niet trouw aan de grondtekst zijn als het gaat over de belofte van voorspoed. "In de Engelse Bijbel wordt het woord ‘voorspoed’ uit de grondtekst wel met ‘prosperity’ vertaald, terwijl de Nederlandse vertalingen spreken over ‘het goede."" en geeft dan als voorbeelden Psalm 4:7 en Psalm 34:13, welke volgens De Wal verkeerd zijn vertaald. In beide gevallen blijkt dat het woord טוֹב H2896 "goed" is gebruikt en dat de vertalingen correct zijn en De Wal het bij het verkeerde eind heeft.

De Wal gebruikt voor zijn ‘welvaartsevangelie’ heel selectief teksten uit de Bijbel, die hij bovendien vaak in zijn eigen financiële voordeel interpreteert, stellen critici (AD, 9 maart 2024). Op de aantijgingen dat er volgens critici een welvaartsevangelie wordt verkondigd zegt De Wal "Wij reageren niet op labels of karikaturen" (Windows.net, Vragen en Antwoorden).

Gebedsgenezing

Gebedsgenezing

Naar aanleiding van het boek van De Wal "God geneest altijd" – welke volgens De Wal is geschreven voor mensen die op zoek zijn naar Bijbelse antwoorden op hun genezingsvragen (Revive, 24 april 2023) – waarin wordt betoogd "en als we niet genezen worden moeten we te rade gaan bij ons eigen geloof" haalt Bas Krins vele argumenten aan waarom dit niet zo is, waaronder "We zien inderdaad dat tijdens de bediening van Jezus veel zieken genezen zijn, en we lezen in Handelingen ook over genezingen door de apostelen. Er is echter geen enkele aanwijzing dat Paulus altijd iedereen genas, of dat er in de eerste christelijke gemeenten geen ziekten voorkwamen" (B. Krins, Geneest God altijd?). Men kan dan bijvoorbeeld denken aan Trofimus (2 Tim. 4:20), Epafroditus (Fil. 2:25-27) of Timotheus (1 Tim. 5:23) die allen ziek waren en niet via een wonder werden genezen.

Volgens hoogleraar Miranda Klaver van de Vrije Universiteit Amsterdam is de boodschap van De Wal betreffende gebedsgenezing niet zonder risico's. Zij stelt: "Wat hij leert, vind ik onbarmhartig. Genadeloos. God wil alles geven, maar het hangt van jou af" en "Dus als het tegenzit in het leven, is het altijd aan jezelf te wijten. Dit is een vorm van religieuze macht uitoefenen waar mensen beschadigd door kunnen raken" (Omroep Brabant, 15 februari 2023). In een ander artikel stelt zij "Ten diepste wordt met deze leer een onmachtige God voorgesteld. Een God Wiens handen gebonden zijn. Hij wil alles geven maar is volledig afhankelijk van het activeren van het geloof van Zijn gelovigen" (CVandaag, 26 oktober 2022). Terwijl Bas Krins stelt "Hij brengt tal van mensen die niet genezen worden ernstig in pastorale problemen" (B. Krins, Geneest God altijd?).

Niet geheel vreemd is dat er geen enkel overtuigend bewijs is geleverd dat er echt gebedsgenezingen hebben plaatsgevonden. Meermalen werd gesuggereerd dat metalen platen uit benen zouden zijn verdwenen. Men zou in zo'n geval kunnen verwachten dat het uiterst eenvoudig is dat foto's van voor en na deze 'gebedsgenezing' geplaatst werden. Echter ondanks herhaalt verzoek is nooit enig bewijsmateriaal hiervan gegeven, wel dat telefonische gesprekken hierover meermalen werden afgebroken. Ondertussen komen al wel de eerste verhalen naar buiten dat mensen zijn overleden omdat ze geen medicatie meer namen omdat God hen zou genezen (OmroepBrabant, 19 december 2023).

Overig

Robbert Bleacher gaf als reactie op het feit dat velen de FRM verlieten: "Maar nu al zien we dus velen die negatief geraakt worden door een beweging zoals FRM. Verhalen van velen die niet genazen en er geregeld genadeloos van langs krijgen. Mensen die denken dat dit de enige weg is en afzien van behandelingen door artsen, mensen die zelfs onvoorbereid sterven, omdat ze geen afscheid meenden te hoeven nemen, want ze zouden genezen. Ook voormalig FRM-studenten, die inmiddels gedesillusioneerd afgehaakt zijn, behoren inmiddels tot deze groep. Een deel van hen is zelfs het geloof kwijtgeraakt." (Bijbelstudie.info, 14 november 2022).

Een ander punt van kritiek is dat iedere onwelgevallige reactie, ook al zijn die met Bijbelteksten onderbouwd, op hun Social Media-profiel direct verwijderd worden en waarbij niet geschroomd wordt om de critici te blocken. Daarnaast zien we regelmatig dat deze tegenstanders scheldkanonnades krijgen te horen zoals bv. "religieuze varkens" (YouTube, 17 juli 2023), of zoals hierboven reeds vermeldt "dat men hun bek erover moeten houden" en "ze moeten je bij de GGZ onderbrengen". Dit geheel anders is dan "Laat er geen vuile taal uit uw mond komen, maar wel iets goeds, wat nuttig is tot opbouw, maar wel iets goeds, dat nuttig is tot opbouw opdat het genade geeft aan hen die het horen" (Ef. 4:29).

Gezien de kritiek en dat diverse elementen in hun prediking neigen naar dwaalleringen wordt FRM door sommigen als sektarisch of extreem charismatisch bezien (De Vesting, Een christelijke knoeiboel van dwaalleer en misleiding) of zelfs afgoderij genoemd (ND, 1 juni 2023) en bezien als ketterij (CVandaag, 2 juni 2023).


Geschiedenis

De aanschaf in 2022 van partycentrum De Rietpluim in Dussen (Altena.tv, 14 mei 2022; RD, 18 mei 2022) en de aankondiging van de bouw van een congrescentrum op die plek (Altena.tv, 14 mei 2022; AD, 15 mei 2022) leidde tot grote onrust bij de buurtbewoners (CVandaag, 14 oktober 20222) en begonnen een petitie hiertegen (hetKontakt, 15 januari 2023). Begin 2024 is er een omgevingsvergunning aangevraagd (Altena.net, 17 februari 2024).


Externe link(s)


Aangemaakt 11 mei 2023, laatst bijgewerkt 9 maart 2024


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!