Granaatappel
כַּפְתֹּר H3730 "granaatappelen, kapiteel, knoppen, knopen", רִמּוֹן H7416 "granaatappel",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Planten / Flora,

Granaatappel (Punica granatum; Hebreeuws רמון), een struik of kleine boom tot 6 meter hoogte, echter onder normale omstandigheden zelden hoger dan 4 meter wordt waargenomen. De plant behoort tot de kattenstaartfamilie (Lythraceae). De vruchten zijn een lekkernij.

Inhoud

Bijbel

Van de granaatappel wordt zowel de struik als de vruchten vermeld.

In Hooglied worden niet alleen de wangen van de Sulamitische vergeleken met kleur van de bast van een granaatappel (Hoogl. 4:3; 6:7), maar ook haar scheuten (=ledematen) zijn als een paradijs van granaatappelbomen (Hoogl. 4:13). Er wordt gesproken over de (rode) bloesem (Hoogl. 6:11), terwijl iets verder we lezen dat de gaarden van de granaatappel een zeer geschikte plek was om de liefde te bedrijven (Hoogl. 7:12)

De wijn van deze vruchten wordt genoemd in Hooglied 8:2 "ik zou U van specerijwijn te drinken geven, en van het sap [עָסִיס H6071 lett. wijn] van mijn granaatappelen".

Plaatsnaam

Ook in de naamgeving van een plaats komt de granaatappel voor, Rimmon (Joz. 15:32; 1 Kron. 4:32; Zach. 14:10) en Rimmon-perez (Numeri 33:19-20), of als plaatsaanduiding, de rots van Rimmon (Richt. 20:45, 47).

Als laatste Hadad Rimmon (Zach. 12:11), welke door sommigen als twee aparte afgoden wordt beschouwd, terwijl anderen denken dat het een plaatsnaam is.


Terminologie

Hebr.רִמּוֹן H7416 rimmôn, Egyptisch rmn, Akkad. nurmû (soms lurmû), Sumerisch giš.NU.UR2.MA, Arab. rummân.


Botanie

Granaatappel (Punica granatum), een struik of kleine boom, die zelden hoger dan 4 meter wordt. De bladeren zijn smal en hebben een prachtig groene kleur. De vruchten zijn een lekkernij.


Verspreidingsgebied

Het oorspronkelijke gebied schijnt Perzië en omliggende gebieden te zijn geweest, maar reeds in oude tijden was hij ook in Egypte bekend, zoals talrijke piramide-vondsten en ook afbeeldingen bewijzen.

De struik is niet geheel winterhard en kan het beste op een vorstvrije plaats overwinteren.


Geschiedenis

Op een shekel ten tijde van de opstand in 66-70 n.C. worden de vruchten afgebeeld


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!